Lover flere hundre millioner ekstra til sikring mot ekstremvær

Politikk. Ap vil i sitt alternative statsbudsjett bruke 259 millioner kroner mer enn regjeringen på flom- og skredsikring. Samtidig vil Ap sjudoble bredbåndssatsingen.
Innsjøen Tjenna i sentrum av Tvedestrand gikk langt over sine bredder og førte til at vannet sto høyt opp på husveggene under ekstremværet i oktober. I sitt alternative statsbudsjett legger Arbeiderpartiet totalt 259 millioner kroner mer enn regjeringen til skredsikring av veier og til flom- og skredforebygging. Foto: Kristian Vabo / NTB scanpix

Onsdag legger partiet fram sitt alternative statsbudsjett, og ifølge  ABC Nyheter ønsker partiet å bruke 100 millioner kroner mer enn regjeringen til skredsikring av veier, og 159 millioner kroner mer til flom- og skredforebygging.

Selv om regjeringen i sitt statsbudsjett øker posten for skredsikring fra 1.347 millioner kroner i forrige statsbudsjett til snaue 1.397 millioner kroner i det nyeste forslaget, mener Ap at dette ikke holder.

Ap ønsker blant annet å framskynde skredsikring på riksvei 5 Florø-Førde, E39 i Skorgedalen, E16 i Kvamskleiva i Oppland og på to steder på E6 i Troms.

Partiet ønsker også å øke bevilgningene til tiltak for å forebygge flom og skred, der regjeringen i sitt forslag reduserer denne potten fra 350 millioner i år til 237 millioner kroner i neste års budsjett. Ap vil heller øke denne potten med hele 159 millioner kroner.

Ifølge nyhetsbyrået  ANB vil Arbeiderpartiet også sjudoble satsingen på å bygge ut bredbånd. Partiet kaller regjeringens satsing på 70 millioner kroner (ned fra 139 millioner kroner i år) for bakstreversk, og legger 500 millioner kroner i denne potten.

Andre lekkasjer fra partiets alternative statsbudsjett inkluderer 25 millioner mer til TT-ordningen for funksjonshemmede og 10 millioner kroner til å øke kontrollen med utenlandske vogntog. Ifølge  Nettavisen vil Ap og sette av 50 millioner kroner til tiltak mot marin forsøpling (30 millioner mer enn regjeringen).

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.