Flertall i Aps fylkespartier for kompromissforslag om Lofoten

Politikk. Et flertall av Ap-fylkeslagene går inn for kompromissforslaget om konsekvensutredning av oljevirksomhet i deler av havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
Svolvær i Lofoten. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

I alt 11 av de 14 fylkeslagene som inntil søndag hadde stemt over forslaget, sier ja, mens tre stemmer mot.

De elleve som stemmer for er Hordaland, Nordland, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Vestfold, Telemark, Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag. De tre som stemmer mot er Akershus, Buskerud og Sogn og Fjordane.

To av fylkene har valgt å ikke behandle kompromisspørsmålet. Det er Sør-Trøndelag og Troms, som vil vente til landsmøtet som holdes 20. til 23. april. Begge fylkene har tidligere vedtak mot konsekvensutredning.

– Jeg registrerer at et flertall av fylkeslagene som har behandlet kompromissforslaget er positiv til dette. Så blir det opp til landsmøtet i april å avgjøre, sier partisekretær Kjersti Stenseng til NTB.

Venter til landsmøtet

Fylkespartiene i Finnmark, Oslo og Østfold har ennå ikke hatt sine årsmøter. Før kompromissforslaget i januar sa disse tre fylkeslagene nei til konsekvensutredning, men her kan det bli omkamper på årsmøtene.

– Hva flertallet på landsmøtet til slutt lander ned på gjenstår å se, men det er hyggelig at kompromisset er blitt godt mottatt i så mange fylkeslag, sier Stenseng.

Landsmøtet avgjør

Aps programkomité sa i januar ja til å konsekvensutrede oljevirksomhet i et havområde sør for Lofoten – Nordland IV – for å få brakt på det rene hvor man kan åpne for olje- og gassvirksomhet og hvor man ikke kan det. For områdene Nordland VII og Troms II er tanken å vente på oppdatert kunnskap.

Den tredelte løsningen innebærer at et belte 5 mil fra land utenfor Lofoten skal gjøres til petroleumsfri sone. Også Vestfjorden defineres som petroleumsfritt område.

Gode fiskefelt

Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg peker på at Nordland VI er havområdet utenfor Røst.

– I dette området ligger både Røstbankene og Røsthavet, som er noen av de beste fiskefeltene i skreifisket. Det eneste de foreslår å verne er Vestfjorden og en 5 mils buffersone rundt Lofotodden nasjonalpark. Tilfeldigvis er det ingen oljeforekomster her, sier hun til NTB.

Partileder Jonas Gahr Støre kommenterer overfor  Adresseavisen spørsmålet om det vil være et nederlag om landsmøtet skulle si nei i slutten av april:

– Det er 19 fylkeslag som skal gjøre seg opp sin mening, det har jeg respekt for. Det er sterke syn på begge sider. Jeg ser at mange har tatt imot vårt forslag. Det flertallsvedtaket som kommer på landsmøtet, det lever vi godt med.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.