Færre søker om å bygge langs kysten, men likevel gjøres stadig mer av strandsonen utilgjengelig for allmennheten. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Færre søker om å bygge langs kysten, men likevel gjøres stadig mer av strandsonen utilgjengelig for allmennheten. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixFredrik Varfjell / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Færre bygger i strandsonen

Færre søker om å bygge langs kysten. Likevel minsker den tilgjengelige strandsonen.

I 2015 mottok kommunene 900 søknader om dispensasjon for å bygge i strandsonen, viser ferske tall fra  Statistisk sentralbyrå. Dette er en nedgang på 33 prosent fra 2014. Årsaken til nedgangen er færre nye garasjer og uthus.

Likevel gjøres stadig mer av strandsonen utilgjengelig for allmennheten, men denne økningen har gått langsommere de senere årene. Rundt 30 prosent av arealet i 100-metersbeltet i langs kysten var bebygd i 2016. Det er først og fremst snakk om boliger, industribygg og hoteller, men også dyrket mark, vei og jernbane.

Fylkene langs Oslofjorden (Oslo, Akershus, Buskerud) er minst tilgjengelig for allmennheten. 60 prosent av strandsonearealet i disse fylkene er nå bebygget.

(©NTB)