Måtte stoppe fire av fem St. Hans-bål

Energi og miljø. Fire av fem sankthansbål som kommunen inspiserte, inneholdt farlig avfall. Det ble avdekket i en aksjon i forkant av St. Hans-feiringen tirsdag kveld.
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

Kristiansand kommune hadde sammen med Statens naturoppsyn tatt en runde for å se på bålene som var gjort klare for kvelden, skriver Fædrelandsvennen.

– Vi har ikke fått sett på alle bålene i Kristiansand, men fire av fem bål vi sjekket, inneholdt søppel. Det skal ikke brennes, sier rådgiver Solvår B. Stølevik i by- og samfunnsenheten i Kristiansand.

Bildekk og plast

Ifølge kommunens nettsider var bildekk, båtkalesjer, impregnerte materialer, plastdunker og en madrass blant det folk hadde lagt på bålene.

I Molde satte politiet og brannvesenet ut sperring rundt et forberedt bål. Ifølge Nordmøre og Romsdal politidistrikt var det miljøavfall i bålet, som i tillegg var satt opp på et sted som ikke var godkjent for slikt.

Fint vær

Selv om ikke sommeren er av de varmeste, var været fint over store deler av landet. På Hellviktangen på Nesodden tok flere en dukkert, blant dem tiåringene Frida Stensrud Østlie, Nikolai Skullerud Bakken og Nora Kristine Haugdal Hansen. Etterpå varmet de seg ved sankthansbålet, med håndklærne godt tullet rundt seg.

Tradisjonen tro var det flust med båter på vannet i Oslofjorden som fulgte bålene fra sjøen.

Døperen Johannes

Sankthans – eller Sankt Hans – feires til minne om døperen Johannes' fødsel 24. juni. Sankthansaften feires kvelden før. Ifølge Store norske leksikon knyttes imidlertid feiringen mer til folkelige enn kirkelige tradisjoner, noe som kan komme av at den har overtatt for eldre tradisjoner for midtsommer og den hedenske midtsommerblot. Sankthans er også kjent som jonsok.

Sankthans-tradisjonen har stått sterkest langs kysten, og i tidligere år var det ikke uvanlig med fri halve 24. juni, blant annet i Vestfold.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.