Biltrafikk på E18 ved Høvik i Bærum. Kommunen har nå fått en rapport som viser hvordan utslippene av klimagasser kan halveres på få år. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Biltrafikk på E18 ved Høvik i Bærum. Kommunen har nå fått en rapport som viser hvordan utslippene av klimagasser kan halveres på få år. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Slik skal Bærum bli best på klima

Et klimapanel foreslår å forby bilkjøring rundt skoler og doble parkeringsavgiftene for å kutte utslippene av klimagasser i Bærum med 50 prosent.

Bærums klimapanel, ledet av investor Jens Ulltveit-Moe, har siden februar arbeidet med tiltak som skal gjøre Bærum til en «klimaklok» kommune. Rapporten ble torsdag overlevert kommunen, melder NRK.

Klimapanelet mener kommunen må gjøre flere grep for å oppnå det grønne skiftet – man må få ned biltrafikken, og bygninger må ikke forbruke, men aller helst produsere energi.

Panelet mener Bærum skal ha mål om å halvere klimagassutslippene innen 2025, og at Fornebu kan bli utslippsfri allerede i 2027.

Tidligere i høst la også Oslo kommune fram eget klimabudsjett, med mål om å redusere utslippene av klimagasser vesentlig de neste årene.

– Ikke å gjøre noe med klimaproblemet, er ikke et valg. Hvis Bærum mener alvor og ønsker å være en del av løsningen, må det handles nå, sier Ulltveit-Moe.

Blant forslagene er at nye boligprosjekter ikke skal planlegges med én p-plass per boenhet, og at det legges til rette for en felles, utslippsfri bilpark som beboerne så skal dele på.

– Mange av forslagene er veldig utfordrende, men vi politikere må være modige og handle. Alt kan ikke bare være fagre ord, sier ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krogh (H).

Rapporten foreslår også at Fornebu skal bli en testarena for førerløse busser og at hele Fornebu skal være utslippsfritt innen 2027.