Skal rydde opp langs kysten for millioner

Energi og miljø. Regjeringen gir 35 millioner kroner i støtte til prosjekter som rydder langs kysten.
Forskere fant 30 plastposer i magen på gåsenebbhvalen som måtte avlives på Vindenes på Sotra i Hordaland. Nå opplyser Klima- og miljødepartementet at de gir 35 millioner kroner til prosjekter som rydder i marine områder. Foto: Christoph Noever / UiB / NTB scanpix

– Ifølge noen rapporter vil det være mer plast enn fisk i havet innen 2050 hvis det fortsetter som nå. Det er både mikroplast og synlig plast som flyter rundt i havet, og det skaper konsekvenser vi kanskje ikke helt skjønner ennå, sa Jens Frølich Holte (H) på et folkemøte i Fjell kommune i Hordaland torsdag, skriver  Bergensavisen.

Holte, som er politisk rådgiver for statsråd Vidar Helgesen i Klima- og miljødepartementet, sier regjeringen, Venstre og KrF i budsjettforliket høsten 2016 ble enige om å øke støtten til innsatsen mot marin forsøpling. Posten for 2017 ble økt fra 15 millioner til 35 millioner kroner.

– Det kommer sikkert aldri til å være nok til å dekke opp alt som burde vært gjort, men det er en start, sa Holte på folkemøtet.

Midlene er ennå ikke utlyst. Det er Miljødirektoratet som forvalter ordningen og vil ta imot søknader.

Folkemøtet ble arrangert på Fjell rådhus for frivillige, lag, organisasjoner og aksjoner i kultursalen på Fjell rådhus. Temaet for møtet: Vi skal rense kysten – vik for vik.

– Jeg kan ikke love hver vik, men vi kan rydde mange viker. For vi har en tilskuddsordning for innsats mot marin forsøpling. Det er også noen mulige regelendringer på vei, sier Holte.

Det omfattende plastforsøplingsproblemet har fått mye oppmerksomhet etter at en gåsenebbhval tidligere denne måneden måtte avlives på Vindenes på Sotra. Hvalen hadde tretti plastposer og annet plastavfall i magesekken.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.