Nyheter

Anleggsarbeiderne er i ferd med å rigge seg til ved Breivikbotn skole i Hasvik. Når skolen, som også huser rådhus og svømmehall, er ferdig totalrehabilitert våren 2023, tror fagleder Halvard Holst-Olsen at energiforbruket går ned.
Anleggsarbeiderne er i ferd med å rigge seg til ved Breivikbotn skole i Hasvik. Når skolen, som også huser rådhus og svømmehall, er ferdig totalrehabilitert våren 2023, tror fagleder Halvard Holst-Olsen at energiforbruket går ned.

Dette er kommunen med landets høyeste strømforbruk

Ingen kommune bruker mer strøm per kvadratmeter kommunale formålsbygg enn Hasvik.

Publisert Sist oppdatert

I 2021 brukte Hasvik 867 kWh per kvadratmeter kommunale formålsbygg, ifølge Kostra-tall. Det er klart mest i landet. Fra Hasvik er det et solid hopp til de neste kommunene på lista; Lyngen og Tjeldsund. De to har et forbruk på henholdsvis 491 og 369 kWh per kvadratmeter.

De tre kommunene kan prise seg lykkelige over at de befinner seg i Troms og Finnmark, og følgelig nyter godt av lave priser på strøm.

Gammel bygningsmasse

Fagleder Halvard Holst-Olsen i Hasvik forklarer kommunens høye strømforbruk med lengre fyringssesong og at bygningene befinner seg i en av de mest vindfulle kommunene i landet. Han peker også på at store deler av bygningsmassen er gammel, og har etterslep på enøktiltak.

Men nå skal noe skje. I disse dager starter totalrenoveringen av ett av tre skolebygg. Det er kommunens største bygg i areal, og huser også rådhus og svømmehall.

– Vi skal etterisolere samtlige takflater, og bytte utvendig fasade og vinduer. Vi skal også sette inn ny sentral driftskontroll for styring av byggets drift og energibruk. Bygget skal være ferdig våren 2023. Jeg er rimelig trygg på at det vil gi uttelling i statistikken, sier Holst-Olsen. 

Oslo bruker mest

Kostra-tallene for 2021 viser at de største kommunene har størst strømutgifter til kommunale formålsbygg, mens de minste kommunene har minst. Oslo topper lista, med 196 millioner kroner i strømutgifter i 2021.

Oslo er samtidig kommunen som har redusert sitt strømforbruk (målt i MWh) til kommunale formålsbygg mest i perioden 2015–2021. Ifølge Kostra-tallene har Oslo redusert strømforbruket med 114.585 MWh i perioden. 

162 kommuner har klart å redusere strømforbruket, mens 160 har økt sitt forbruk, viser Kostra-tallene. For 35 kommuner finnes det ikke data.

Størst økning i strømforbruket er det i Sandnes og Øygarden kommuner. Disse tallene er imidlertid ikke sammenlignbare, da både Sandnes og Øygarden kommuner var gjennom kommunesammenslåing i 2020.

Utgiftene øker

Med unntak av pandemiåret 2020 har Kommune-Norges totale strømutgifter økt jevnt og trutt siden 2015. I 2021 hadde kommunene et samlet strømforbruk på 2,9 milliarder kroner, viser Kostra-tallene.

Kommunenes utgifter til fjernvarme/fjernkjøling og bioenergi har også hatt et stort hopp de siste seks årene. Andelen energikostnader til fornybare energikilder har holdt seg stabilt på rundt 95 prosent.

Powered by Labrador CMS