Nyheter

Vardafjellet vindkraftverk i Sandnes kommune er omstridt. Nå har Klima- og miljødepartementet bestemt at kommunens vedtak om støyutslipp skal oppheves.
Vardafjellet vindkraftverk i Sandnes kommune er omstridt. Nå har Klima- og miljødepartementet bestemt at kommunens vedtak om støyutslipp skal oppheves.

Fikk nei til skjerpet støykrav

Det kommunale vedtaket som setter strengere støygrense enn det konsesjonen la opp til for Vardafjellet vindkraftverk, er ugyldig.Vardafjellet Vindkraftverk

Publisert Sist oppdatert

Det slår Klima- og miljødepartementet fast.

Som følge av at kommunene fra 1. januar i fjor ble støymyndighet, ga Sandnes kommune Vardafjellet Vindkraft AS tillatelse til støy fra vindkraftverket med en øvre grense på 42 desibel.

Vindkraftverket har fra før av fått sin konsesjon gjennom regelverket som følger av energiloven og i konsesjonen ble det satt en øvre støygrense på 45 desibel.

Med andre ord skjerpet Sandnes kommune støykravene, noe som igjen fikk vindkraftverket til å klage. Vindkraftverket fikk ikke gjennomslag hos Statsforvalteren i Rogaland, og klagde derfor kommunens vedtak inn for Klima- og miljødepartementet.

Mangler konsekvensutredning

Nå har departementet avgjort saken, og kommet til at vedtaket Sandnes kommune har gjort, må oppheves. Årsaken er at departementet mener vedtaket som Sandnes kommune fattet 14. august i 2020, lider av saksbehandlingsfeil og mangler ved skjønnet som er utøvd.

Departementet mener kommunen ikke har vurdert hva en støygrense på 42 desibel vil bety for vindkraftverket, og mener kommunen heller ikke foretatt noen avveining av fordeler og ulemper ved å sette den støygrensen de har satt. Vindkraftverket selv har antydet et tap på rundt 100 millioner kroner om støyvedtaket til Sandnes kommune skulle bli stående.

Her kan du lese utslippstillatelsen som Sandnes kommune ga, og som departementet nå har opphevet.

Her kan du lese vindkraftverkets begjæring om omgjøring av kommunens vedtak om støygrense.

– Til etterretning

– Det er vanskelig å se at vi kan gjøre noe annet enn å ta departementets vedtak til etterretning, sier kommunedirektør Bodil Sivertsen i Sandnes kommune.

– Det er rett som de skriver, vi har ingen utfyllende konsekvensutredning og vi har egentlig ikke redegjort grundig nok, mener de. Det vi gjorde, var at vi la oss på minimumsnivået for støy, inkludert den usikkerheten som er. Da er departementet tydelig i sin tale, de synes ikke begrunnelsen vår er god nok, sier Sivertsen.

Hvordan kommunen skal følge opp dette framover, er fortsatt noe uklart.

– Vi må gå inn i dette og se på det de påpeker, men det er en tydelig tilbakemelding til oss, og det må vi jo ta til oss. Vi får ta en runde internt og se på det, jeg har ikke snakket med vår saksbehandler ennå, sier Sivertsen.

Vardafjellet Vindkraftverk

I 2013 sa bystyret i Sandnes ja til planene om et vindkraftverk på Vardafjell.

I 2014 fikk selskapet Vardafjell Vindkraft AS, som eies av HybridTech AS og Nordisk Vindkraft AB, konsesjon av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til bygging og drift av et vindkraftverk på inntil 30 megawatt.

Kraftverket skal ligge i et planområde på rundt 1,9 kvadratkilometer mellom Noredalen og Søredalen øst i Sandnes. Med full utbygging kan vindkraftverket produsere i underkant av 90 gigawattimer (GWh) strøm årlig, tilsvarende årsforbruket til rundt 4.500 husstander.

Konsesjonsvedtaket ble påklaget, men ble stadfestet av Olje- og energidepartementet (OED) i mars 2017.

Vindkraftverket er bestående av sju vindturbiner med et total effekt på 31 MW ble satt i drift i 2020.

Gjennomsnittlig navhøyde for vindturbinene er 91 meter, gjennomsnittlig rotordiameter er 117 meter.

Powered by Labrador CMS