Nyheter

Fredrik Holm, ordfører i Halden. leder av Norske kjernekraftkommuner.
Fredrik Holm, ordfører i Halden. leder av Norske kjernekraftkommuner.

Kjernekraftpositive kommuner danner organisasjon

– Det blir ikke noe kjernekraft før en trygg avfallshåndtering er på plass, sier leder i den nye kjernekraftorganisasjonen for kommuner, ordfører Fredrik Holm (H) i Halden.

Publisert Sist oppdatert

Interimsstyret i Norske kjernekraftkommuner er på plass. Målet er at 30–50 kommuner vil være med på et større stiftelsesmøte til våren.

– Interessen for kjernekraft er stor, særlig fra industrikommuner. Vi blir invitert til flere formannskap for å orientere, sier Holm.

Men flere er skeptiske til kjernekraft, særlig til avfallshåndteringen. Holm mener også avfallshåndteringen er det aller viktigste å få på plass.

– Halden har jo en reaktor allerede, og vi har radioaktivt avfall lagret midt i byen. Så vi vet jo selvfølgelig at trygg og sikker lagring av avfallet er avgjørende, og det må være på plass før vi satser på de nye kraftverkene, sier Holm.

Sikker håndtering av avfall

Det er staten som jobber med avfallshåndteringen gjennom Norsk nukleær dekommisjonering (NND). NND er en statlig etat underlagt Nærings- og fiskeridepartementet, og de leder arbeidet med en styrt avvikling av norske atomanlegg og skal bidra til en sikker håndtering av nukleært avfall. Etaten har kontorer i Halden. Der finnes det også et forskningsmiljø for kjernekraft. Kjeller i Lillestrøm og Halden er de to kommunene i landet som har erfaring med kjernekraft. Reaktoren i Halden er slått av.

I interimsstyret for den nye organisasjonen sitter ordførere fra Halden, Aure, Heim. Vardø, Narvik og Porsgrunn. Organisasjonen samarbeider med det private selskapet Norsk Kjernekraft. Til våren skal det arrangeres et større stiftelsesmøte der alle interesserte kommuner og fylkeskommuner kan delta.

–­ Vi ønsker å utrede mulighetene og klargjøre rammeverket for kjernekraft slik at vi er klare når teknologien knyttet til små modulære reaktorer (SMR) er blitt «hyllevare», sier Holm. Han tror ikke vi vil se større utbredelse av kjernekraft på flere år.

Vil bygge bro

– Organisasjonen vil også bidra til en opplyst og nyansert debatt om kjernekraft. Vi ønsker å bygge bro mellom dem som sier absolutt nei til kjernekraft og dem som sier kjør på, sier Holm.

– Hvis vi ikke tar debatten og sier at kjernekraft er et sidespor, da gjør vi oss selv en bjørnetjeneste. For vi har behov for mer kraft, og vi har behov for stabil, tilgjengelig energi i store mengder, sier Holm.

Selv om den gamle Halden-reaktoren er slukket, er kommunen klare for å bli blant de første kommunene med nye kjernekraftverk. De har allerede dannet et selskap der Halden kommune, Norsk kjernekraft og Østfold Energi er eiere. Halden kjernekraft A/S heter det.

Blant de politiske partiene er det også interesse for kjernekraft. KrF er det eneste partiet som har sagt ja. MDG er interessert fordi kjernekraft krever lite areal og er utslippsfritt. Frp og Høyre vil vite mer. Høyre har fremmet et forslag i Stortinget der de ønsker å utrede forutsetningene for og behovet for kjernekraft i Norge. I Ap er det mange skeptikere, samtidig som de har ordførere i Mo i Rana, Narvik og Porsgrunn som er veldig positive til å se nærmere på kjernekraft.

– Jeg vil understreke at vi ikke er en lobbyorganisasjon. Vi er heller ikke imot sol, vind eller bølgekraft. Vi trenger mange nye energikilder før kjernekraften er på plass, sier Holm.

Det ble i høst lagt fram to rapporter om kjernekraft i Norge. En fra NTNU som argumentert for at kjernekraft var relevant for Norge. Og en fra NHO laget av Rystad Energy som konkluderte med at det ikke var det.

Powered by Labrador CMS