Nyheter

Vardafjell vindkraftverk med sine sju turbiner har en samlet installert effekt på ca. 30 MW. Her fotografert i juni 2020 da anlegget ble bygget. Gjennom flere år har naboer klaget på støy fra kraftverket.
Vardafjell vindkraftverk med sine sju turbiner har en samlet installert effekt på ca. 30 MW. Her fotografert i juni 2020 da anlegget ble bygget. Gjennom flere år har naboer klaget på støy fra kraftverket.

Konsesjonskravene er overholdt, men støyproblemene fortsetter

Vardafjellet vindkraftverk i Sandnes overholder konsesjonskravene, men naboer klager fortsatt over støyproblemer. NVE har varslet nye støykrav.

Publisert Sist oppdatert

De sju vindturbinene på fjellet mellom Noredalen og Søredalen i Sandnes kommune ble satt i drift mot slutten av 2020. Støyplager fra vindkraftverket har vært et tema siden, og tirsdag 19. mars får utvalg for idrett, miljø og tekniske saker i kommunen en orienteringssak om problemene på bordet.

– Svært plagsom støy

I et brev fra mars i fjor, signerte 16 personer på et brev til kommunen hvor de redegjorde for hvordan de opplever situasjonen. Der heter det at det «er flere av oss som fortsatt opplever støyen som svært plagsom og medfører store helseplager».

Naboene foreslår at det gjennomføres systematiske helseundersøkelser hos de berørte, slik at kommunen kan få en oversikt over helseplagene.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som gjennom konsesjonsvilkårene setter grensen for hvor mye støy som er akseptabelt. Maksgrensen som ble satt, var på 45 desibel, noe som er i tråd med det som er anbefalt.

NVE har gjennomført tilsyn og ikke funnet at vindkraftverket bryter reglene.

Det viser seg at støyproblemene er knyttet til spesielle lokale forhold, vær og geografi, såkalt amplitudemodulert støy (OAM). Dette er spesielle støyvirkninger som man ikke kan beregne ut fra kildestøyen ved vindturbinene. Ekkovirkninger fra omgivelser som fjell eller høye driftsbygninger, lufttrykk og vind er momenter som kan gi disse spesielle støyvirkningene.

Økonomisk tap

For å bøte på ulempene som naboene opplever, har vindkraftverket frivillig gjort tiltak som reduserer støyen. Konkret innebærer det at de stopper vindturbiner når de spesielle støyvirkningene oppstår. Det er satt opp måleutstyr hos en av naboene som er plaget med støy, og turbinene stopper automatisk når støyen overstiger en gitt terskel.

En konsekvens av turbinstansen er lavere strømproduksjon og økonomisk tap for kraftverket. Gjennom sitt advokatselskap oppgir vindkraftverket at siden oppstarten og fram til mai 2023, har tiltakene ført til et samlet produksjonstap på 28,9 GWh. Tapet er blitt noe redusert for hvert år som har gått, men er anslått til å ligge på mellom 13 og 18 prosent.

I februar i fjor varslet NVE konsesjonæren om at de jobbet med et nytt vilkår for støy. Hensikten med de nye vilkårene er å forplikte konsesjonæren til å fortsette med de frivillige tiltakene gjennom hele konsesjonsperioden.

«Vardafjellet har allerede støykrav. I tillegg gjennomfører konsesjonær en rekke frivillige støytiltak. NVE jobber fortsatt med å vurdere om det er grunnlag for å innføre et nytt støyvilkår, som skal sikre at de frivillige tiltakene videreføres. Vi kan ikke si noe om når saken vil være avsluttet», skriver seniorrådgiver Magnus Tandberg Holth i NVE i en e-post til Kommunal Rapport.

Vindkraftverket på sin side, avviser ikke ønsket om å videreføre avbøtende tiltak, men ber NVE også ta hensyn til at dagens tiltak har økonomiske konsekvenser, og at støyproblemet gjelder en begrenset krets av naboer.

Ugyldig vedtak

Sandnes kommune har i lang tid vært engasjert i støyproblematikken. Fra 2020 ble kommunene gitt myndighet til å gi tillatelser til utslipp av støy gjennom forurensningsloven. Kommunen satte da en grense på 42 desibel for vindkraftverket. 

Denne beslutningen ble stadfestet av Statsforvalteren i Rogaland, men senere opphevet av Klima- og miljødepartementet. Departementet pekte på at kommunen ikke hadde vurdert fordeler og ulemper ved kommunens støygrense sammenlignet med grensen satt gjennom konsesjonen. Dermed fant departementet kommunens vedtak ugyldig og støygrensen på 45 desibel ble stående.

Powered by Labrador CMS