Nyheter

Her transporteres ett av rotorbladene til en vindturbin inn til Vardafjellet vindkraftverk i Sandnes kommune tidligere i sommer.
Her transporteres ett av rotorbladene til en vindturbin inn til Vardafjellet vindkraftverk i Sandnes kommune tidligere i sommer.

Krever stans og gransking av vindkraftutbygging

Organisasjonen Motvind krever stans i bygging av vindkraftverk og en uavhengig gransking av om konsesjoner er gitt på feil grunnlag.

Publisert Sist oppdatert

– Vi krever en uavhengig gjennomgang og stans i alle utbygginger inntil gjennomgangen er utført. Det må også fattes vedtak om oppsettende virkning etter forvaltningslovens § 42, sier leder Eivind Salen i Motvind Norge i en pressemelding.

Han har nå sendt et brev hvor han purrer på regjeringen.

Bakgrunnen er at Stortinget i juni ba regjeringen gå gjennom konsesjonene som er gitt til vindkraft og stanse prosjekter med feil og mangler. Vedtaket kom etter at Stortinget hastebehandlet et forslag fra SV om sterkere vern av naturinteressene i forbindelse med utbygging av vindkraft.

SV fikk ikke fullt gjennomslag for sine krav, men et enstemmig storting stilte seg bak et vedtak om å be regjeringen «vurdere hvorvidt behandlingen av gitte vindkraftkonsesjoner har fulgt energilovgivningen og forvaltningslovens krav».

– Det har gått tre måneder siden stortingsvedtaket, regjeringen fikk marsjordre. De skal stanse konsesjoner gitt på feil grunnlag, men så langt har lite skjedd. Samtidig ødelegger anleggsmaskinene sårbar og uerstattelig natur, og folket mister tillit til rettsstaten, sier Salen.

Uavhengig gransking

Han mener en uavhengig tredjepart må inn for å sjekke om konsesjonene er gitt på feil grunnlag.

– Det sier seg selv at de ikke kan vurdere sin egen praksis og lovforståelse. Det er i strid med alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper å sjekke seg selv. Det burde være unødvendig å si at tillit og lavere konfliktnivå forutsetter at gjennomgangen gjøres av en uavhengig tredjepart. I noen av sakene, f.eks. Øyfjellet, Haramsøy og Tysvær er det også tatt ut søksmål mot OED. Skal de som saksøkt part sjekke seg selv i disse sakene også?

For en ukes tid siden sendte Motvind et brev til Stortingets energi- og miljøkomité og til energiminister Tina Bru. I brevet krevet organisasjonen stans i alle vindkraftutbygginger nå. Her heter det blant annet:

«Vi forventer at arbeidene på Haramsøya, Stadlandet, Songkjølen og Engerfjellet, Buheii, Tysvær, Øyfjellet, Sørmarkfjellet, Stokkfjellet, Kjølberget og Frøya og alle andre kraftverk satt i drift etter 24. mai 2019, stanses inntil sakene er gjennomgått eller endelig dom er avsagt.»

Status for vindkraftverk i Norge i juni i år:

Powered by Labrador CMS