Nyheter

Bygging av vindkraftverk på land innebærer inngrep i naturen, i tillegg til at selve vindturbinene kan gi støy, skyggekast og endre det visuelle landskapet. Her fra byggingen av Vardafjellet vindkraftverk sommeren 2020.
Bygging av vindkraftverk på land innebærer inngrep i naturen, i tillegg til at selve vindturbinene kan gi støy, skyggekast og endre det visuelle landskapet. Her fra byggingen av Vardafjellet vindkraftverk sommeren 2020.

KS krever skatt på vindkraft nå

KS gjør felles fremstøt med andre kommuneorganisasjoner og representanter fra energibransjen og krever skattlegging av vindkraft på land.

Publisert Sist oppdatert

Forslaget om at kommuner med landbaserte vindkraftverk må kompenseres for de ulempene som vindkraften bringer med seg, kommer i et brev til Stortingets energi- og miljøkomité.

Sammen med KS står Energi Norge, Norwea, Samfunnsbedriftene, Naturressurskommunene (LVK, USS, Industrikommunene, Petroleumskommunene), Landssammenslutningen av vindkraftkommuner (LNVK) og Kraftfylka bak.

Brevskriverne ønsker seg en naturressursskatt for vindkraft slik man allerede har for vannkraft. De mener en slik skatt vil sikre vertskommuner og vertsfylker en andel av verdiskapingen fra vindkraften. Organisasjonene ber komiteen også vurdere å holde skatten utenfor inntektsutjevningen i inntektssystemet for at kommuner med vindkraft skal få bedre uttelling av skattleggingen.

I tillegg ønsker brevskriverne at vindkraftnæringen må betale en miljøavgift knyttet til ulempene for befolkning og miljø som virksomheten innebærer. Avgiften bør komme som en kompensasjon til de lokalsamfunnene som stiller sine naturressurser til rådighet for vindkraftanlegg.

Organisasjonene mener et skatte- og avgiftssystem med lokal forankring er nødvendig for å få nødvendig legitimitet rundt vindkraft på land. De peker på at vindkraft fører til økt verdiskapning og produksjon av fornybar energi, men at det også innebærer ulemper.

De mener aktiviteten på området nå er stor. Derfor haster det med å få på plass ordninger som sikrer kommuner og fylkeskommuner kompensasjon for ulemper og en rimelig del av verdiskapingen høstingen av lokale naturressurser gir.

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget har nå Stortingsmelding 28 Vindkraft på land til behandling. Komiteen skal avgi sin innstilling senest 24. november. 1. desember er datoen for behandling i Stortinget.

Saksordfører Ruth Grung (Ap) skriver i en kommentar til Kommunal Rapport at Arbeiderpartiet vil følge opp forslagene i brevet, og at de har tatt det med i det de ber regjeringen utrede og komme tilbake til Stortinget med i løpet av neste år.

Her kan du lese brevet:Skatt på vindkraft og kompensasjon til kommunene nå!

Powered by Labrador CMS