Nyheter

Det har vært og er konflikter rundt flere av vindkraftutbyggingene her til lands, inkludert Vardafjellet vindkraftverk i Sandnes kommune, som dette bildet er hentet fra.
Det har vært og er konflikter rundt flere av vindkraftutbyggingene her til lands, inkludert Vardafjellet vindkraftverk i Sandnes kommune, som dette bildet er hentet fra.

KS mener kommunene må sitte i førersetet i vindkraftsaker

Stortingsmeldingen om vindkraft på land trekker i riktig retning, men er for vag. Lokal beskatningsrett og plan- og bygningsloven må inn som virkemiddel, mener styreleder Bjørn Arild Gram i KS.

Publisert Sist oppdatert

 Tidligere i sommer la regjeringen fram en stortingsmelding om vindkraft på land. Målet med meldingen var å endre konsesjonsbehandlingen for vindkraftverk, slik at den lokale forankringen blir bedre og konfliktnivået dempet.

Det har regjeringen ikke fullt ut klart, mener Gram.

– Stortingsmeldingen tar ikke tak i det grunnleggende problemet. Den erkjenner at dagens system ikke holder mål. Det er en viktig erkjennelse, og det er enighet om at vi må gjøre noe. Det er bra i seg selv, sier Gram, som mener tiltakene blir for vage.

Onsdag og torsdag er KS med på å arrangere et seminar om vindkraft sammen med Landssamanslutninga av Norske Vindkraftkommuner (LNVK), Naturressurskommunene og Kraftfylka. Der blir politikerne på Stortinget en viktig målgruppe.

– Plan- og bygningsloven må være sentral

Gram har to sentrale innspill til stortingspolitikerne:

– Vi trenger å bruke plan- og bygningsloven som det sentrale lovgrunnlaget. Vi må kjøre arealavklaringsprosesser før selve konsesjonsbehandlingen. I tillegg til selve prosessen, handler det også om lokale beskatningsmuligheter.

I dag er det energiloven og konsesjonsprosessen knyttet til denne som er sentral for etablering av vindkraftanlegg. I den prosessen er kommunene nå en høringsinstans.

Gram tror likevel ikke at det blir slutt på diskusjonene om hvorvidt arealer skal settes av til vindkraft bare fordi man bytter til et annet lovgrunnlag. 

Grunnleggende utfordringer

Han peker på at arealavklaringssaker ofte er konfliktfylte fordi det er ulike samfunnsinteresser som står mot hverandre. Dermed vil noen grunnleggende utfordringer være der uansett hvilket lovgrunnlag man bruker.

– Men de siste årene har vi sett prosesser som er særdeles konfliktfylte og med lav legitimitet. Det er derfor vi peker på plan- og bygningsloven. Det er et verktøy som bringer kommunen og kommunestyret, som representant for lokalsamfunnet, i sentrum for en planprosess, sier Gram.

- Det er et velkjent redskap som brukes nær sagt daglig i Kommune-Norge, og som gjelder for all arealavklaring i landet, inkludert store samferdselsprosjekt, forsvarsanlegg og næringsanlegg, men altså ikke for energianlegg, sier Gram.

Vil ha lokal beskatningsrett

Det andre hovedkravet KS har for en ny og bedre vindkraftpolitikk, er at det bør være mulig med en eller annen form for skatt som føres tilbake til lokalsamfunnet.

– Når et lokalsamfunn stiller til rådighet en knapp naturressurs som et område for vindkraftutbygging er, må lokalsamfunnet sikres en andel av den verdiskapningen og en kompensasjon for den belastningen som lokalsamfunnet tar, slik vi i lang tid har hatt for vannkraft, og som vi nå også har fått for oppdrett, sier Gram.

I stortingsmeldingen heter det at regjeringen ikke vil innføre noen nye skatter eller avgifter blant annet som følge av lønnsomheten i bransjen.

Riktignok står det også i meldingen at: «Fordeler og ulemper ved lokal kompensasjon skal vurderes, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om slik kompensasjon».

Ønsker seg føringer

– Jeg tror det er lurt at Stortinget gir noen føringer for den delen av debatten og gir noen bestillinger til regjeringen for videre avklaring rundt økonomien i vindkraftprosjekter. Det er vanskelig å se for seg at det kommer noe særlig mer vindkraft på land uten at man har et system som sikrer en varig og tilstrekkelig kompensasjon for lokalsamfunnene, sier Gram.

Han tror det vil kunne være penger å hente for kommunene også fra vindkraftanlegg.

– Det er ikke tvil om at lønnsomheten i landbasert vindkraft har styrket seg betydelig de siste årene på grunn av teknologiutviklingen. Så vidt jeg vet, har jo vindkraftbransjens organisasjon Norwea åpnet for en diskusjon om å sikre at en andel av verdiskapningen går tilbake til lokalsamfunnet. Det vil være grunnlag for at det er igjen verdier til lokalsamfunnet, sier Gram.

Status for vindkraftverk i Norge per juni i år:

Powered by Labrador CMS