Nyheter

Anleggsmaskiner kan skimtes i det fjerne på fjellet til tross for protester mot det planlagte vindkraftverket på Haramsøy. Dette bildet er fra mai i fjor. Nå mener lagmannsretten at anleggsarbeidet har kommet så langt at det gjenstående arbeidet ikke kan medføre så stor skade på naturen at retten må nedlegge påbud om anleggsstans.
Anleggsmaskiner kan skimtes i det fjerne på fjellet til tross for protester mot det planlagte vindkraftverket på Haramsøy. Dette bildet er fra mai i fjor. Nå mener lagmannsretten at anleggsarbeidet har kommet så langt at det gjenstående arbeidet ikke kan medføre så stor skade på naturen at retten må nedlegge påbud om anleggsstans.

Lagmannsretten lar vindkraftutbygging fortsette

Nei Til Vindkraftverk På Haramsøy tapte også i lagmannsretten.

Publisert Sist oppdatert

Nei til vindkraftverk på Haramsøy går rettens vei for å stanse utbyggingen av vindkraftverk på øya, men har så langt ikke lyktes.

Krevde midlertidig stans

Spørsmålet som nå har vært til behandling i to runder i retten, er en midlertidig forføyning. Der har organisasjonen bedt retten om å stanse vindkraftutbyggingen i påvente av at organisasjonen får fremmet sitt søksmål hvor de hevder at vindkraftutbyggingen er basert på en ugyldig konsesjon. 

En stans i anleggsarbeidet er nødvendig, mener organisasjonen, fordi anleggsarbeidet vil påføre naturen uopprettelig skade og også gjøre det vanskeligere å få medhold i søksmålet når det skal behandles av retten.

De tapte saken da Sunnmøre tingrett behandlet spørsmålet om anleggsstans i november i fjor.

Tingretten kom til at saksbehandlingen knyttet til konsesjonen samlet sett har vært tilfredsstillende, at det ikke foreligger noe mangelfullt avgjørelsesgrunnlag eller andre saksbehandlingsfeil på et punkt som kan ha betydning for Haram Kraft AS sin anleggskonsesjon.

Retten mener det ikke er nødvendig med stans

Nei til vindkraftverk på Haramsøy anket. Lagmannsretten har kommet til samme resultat som tingretten, men begrunnelsen er annerledes. 

I sin kjennelse skriver Frostating lagmannsrett at de ikke kan se at det foreligger sikringsgrunn, altså at det ikke er nødvendig at lagmannsretten stanser anleggsarbeidet i påvente av at søksmålet avgjøres.

Skaper liten skade

Lagmannsretten viser til at Nei til vindkraftverk på Haramsøy mener saksbehandlingsfeil har ført til at konsesjonen til Haram Kraft er ugyldig. Dette mener retten er noe en domstol kan ta stilling til uavhengig av hvor langt anleggsarbeidet har kommet. 

Dessuten peker retten på ar arbeidet allerede har kommet langt og at det som gjenstår ikke har særlig betydning for det søksmålet organisasjonen har fremsatt. Lagmannsretten mener det gjenstående arbeidet vil skape liten eller ingen uopprettelig skade på Haramsøya.

Dermed finner retten heller ikke grunn til å vurdere om Nei til vindkraftverk på Haramsøy faktisk kan ha rett i at det er gjort saksbehandlingsfeil som kan føre til at konsesjonen er ugyldig. Men lagmannsretten roser tingretten i det lagmannsretten skriver:

«Når det er sagt, vil lagmannsretten tilføye at Sunnmøre tingrett har skrevet en usedvanlig omfattende og grundig kjennelse der retten konkluderer med at NTVHs krav ikke er tilstrekkelig sannsynliggjort».

Trenger penger

Nei til vindkraftverk på Haramsøy har dermed tapt saken om midlertidig forføyning, og må ut med 255.510 kroner i saksomkostninger i tillegg til de allerede idømte saksomkostningene fra tingretten på 950.000 kroner.

Selve søksmålet Nei til vindkraftverk på Haramsøy har anlagt mot staten ved Olje- og energidepartementet (OED) samt Haram Kraft AS om retten til å bygge ut et vindkraftverk, er berammet ført for Sunnmøre tingrett 15. februar i år.

Men om det blir en sak, fremstår nå som litt usikkert. 

I en pressemelding skriver organisasjonen at styret skal lese grundig gjennom kjennelsen og vurdere om de har råd til å gå videre. De peker på at det bare er gjennom støtte fra frivillige og andre organisasjoner at de kan finansiere søksmålet.

Les hele kjennelsen her: Krav om midlertidig forføyning – Nei til vindkraftverk på Haramsøy mot Haram Kraft AS

Powered by Labrador CMS