Nyheter

Klagesaken om støy fra Tonstad vindpark går nå til endelig avgjørelse hos Olje- og energidepartementet.
Klagesaken om støy fra Tonstad vindpark går nå til endelig avgjørelse hos Olje- og energidepartementet.

Nådde ikke fram med støyklage på vindkraftverk

Sirdal kommune og hytteeiere klagde på tiltaksplanen mot støy fra Tonstad vindkraftverk, men ble ikke hørt av NVE.

Publisert Sist oppdatert

Støy over grenseverdiene fra vindturbinene er et sentralt punkt i klagesaken som NVE har behandlet knyttet til byggingen av Tonstad vindkraftverk i Sirdal kommune. Vindkraftverket med sine 51 turbiner er en av landets største og er allerede satt i drift.

Men striden rundt vindkraftverket har ikke gitt seg.

– Kan ikke avtale seg vekk fra støy

Et viktig tema i klagesaken som NVE har behandlet, er bruken av private avtaler om økonomisk kompensasjon som skal gå til såkalte «avbøtende tiltak» mot den støyen hyttene blir utsatt for. Sirdal kommune anerkjenner ikke disse avtalene som en oppfylling av støyvilkåret i konsesjonen.

I sakspapirene til kommunestyret om denne saken heter det at det ikke ligger innenfor utbygger eller grunneiers avtalekompetanse å avtale seg vekk fra en nasjonal grenseverdi som formelt er stadfestet gjennom konsesjonsvedtaket.

I saksframlegget pekes det på at grenseverdien for støy er et ledd i en todelt nasjonal strategi for å motvirke støyplager, der en på den ene siden bruker forurensningsloven for å rydde opp i gamle synder og på den andre siden støyretningslinjen for å forebygge at nye støyproblem oppstår.

Kommunen peker på at man trolig ikke vil kunne godkjenne bygging av nye hytter innenfor et område med for høyt støynivå uten at det er dokumentert tilfredsstillende verdier for innendørsstøy.

Kommunen mener en økonomisk kompensasjon for disse ulempene ikke ville blitt godtatt som en slik dokumentasjon, og Sirdal spør derfor om hvorfor dette skal være annerledes når det er NVE som er plan- og bygningsmyndighet.

– Uakseptable kriterier

En del hytteeiere har altså inngått avtaler om økonomisk kompensasjon, men ikke alle. Også hytteeiere har klaget til NVE på støyen fra vindkraftverket.

Klagerne mener de tilbudte avtalene inneholder uakseptable kriterier og trekker fram et avtalepunkt hvor man må frasi seg muligheten til senere å rette rettslige krav mot vindkraftverket.

De er også skeptiske til at de må signere på at de aksepterer etablering og drift av vindkraftverket, samt de støyulempene kraftverket kan føre med seg. Klagerne mener de ikke har akseptert at anlegget skal bygges, men tvert imot at de ikke har ønsket prosjektet gjennomført.

De peker også på at støyberegningene som er gjennomført er teoretiske og at man derfor ikke helt sikkert kan vite hvordan det blir i virkeligheten. Det kan også tenkes andre uforutsigbare skadevirkninger av vindkraftverket og de mener det derfor vil urimelig å kreve at man signerer på en avtale hvor man frasier seg retten til å fremme krav mot utbygger.

Kommunestyret i Sirdal ba også om at enkeltturbiner som fører til mer støy enn grenseverdien for støy ved flest fritidsboliger, blir flyttet eller tatt ut av prosjektet. I tillegg ønsker kommunen en midlertidig stenging eller drift i støyredusert modus for de resterende vindturbinene der det vil gi størst uttelling i form av redusert støybelastning.

– Ingen nye opplysninger

NVE på sin side mener det ikke har kommet fram nye opplysninger i klagene som gir grunnlag for å endre den godkjenningen av tiltaksplanen for støy som ble gitt i mai i fjor.

Direktoratet mener en økonomisk kompensasjon er et relevant avbøtende tiltak i tiltaksplanen for støy, og at det er hjemmel for slike avtaler.

NVE skriver også i sin avgjørelse at de ikke har myndighet til å gripe inn i avtaler mellom to parter, og at NVEs rolle i denne omgangen har vært å vurdere om den fremlagte tiltaksplanen tilfredsstiller de kravene som NVE og Olje- og energidepartementet har satt.

Dermed opprettholder NVE sin godkjenning og sender klagene videre til Olje- og energidepartementet for endelig avgjørelse.

Powered by Labrador CMS