Nyheter

Anleggsmaskiner på plass på Haramsøy tidligere i sommer til tross for protester mot det planlagte vindkraftverket. Til høyre er to fra politiet utplassert.
Anleggsmaskiner på plass på Haramsøy tidligere i sommer til tross for protester mot det planlagte vindkraftverket. Til høyre er to fra politiet utplassert.

Stopper ikke anleggsarbeidet på Haramsøy

Nei til vindkraftverk på Haramsøy nådde ikke fram i tingretten med kravet om stans i anleggsarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Sunnmøre tingrett har nettopp publisert kjennelsen hvor kravet om midlertidig forføyning ikke blir tatt til følge. Nei til vindkraftverk på Haramsøy må ut med 950.000 kroner i saksomkostninger.

Mener konsesjonen er gyldig

Retten har kommet til at saksbehandlingen knyttet til konsesjonen samlet sett har vært tilfredsstillende, at det ikke foreligger noe mangelfullt avgjørelsesgrunnlag eller andre saksbehandlingsfeil på et punkt som kan ha betydning for Haram Kraft AS sin anleggskonsesjon.

Retten mener det ikke er sannsynliggjort at konsesjonen til Haram Kraft er ugyldig.

– Mangelfulle utredninger

Nei til vindkraftverk på Haramsøya krevde en midlertidig forføyning med begrunnelse i at anleggskonsesjonen til Haram Kraft AS var ugyldig. Uten gyldig konsesjon har selskapet ikke anledning til å bygge vindkraftverk på Haramsøy.

Organisasjonen mente ifølge rettens kjennelse at konsesjonsvedtaket var ugyldig fordi saken ikke har vært godt nok opplyst og at vedtaket ble fattet på feil faktisk grunnlag.

Det ble pekt på at vindkraftverk bare skal bygges hvis fordelene overstiger ulempene. Til dette ble det anført at vindforholdene ikke er så gode som oppgitt i konsesjonsvedtaket hvor det konkluderes med at det er svært gode vindforhold i området. Organisasjonen mener deler av området er uegnet for vindkraft som følge av ekstremvind.

Dessuten mener Nei til vindkraftverk på Haramsøy at det har vært en mangelfull utgreiing om virkningen på fuglelivet, konsekvensene for flaggermus samt manglende utredning av det faktiske utbyggingsalternativet som har fått konsesjon.

I tillegg pekes det på at det er gjort en rekke saksbehandlingsfeil knyttet til konsesjonsbehandlingen.

Nei til vindkraftverk på Haramsøy mente arbeidet som følge av disse punktene måtte stoppes fordi selve anleggsarbeidet er i gang og vil påføre uopprettelig skade på naturen. Organisasjonen ville ha arbeidet stoppet inntil det foreligger en endelig dom som avgjør om konsesjonen er gyldig eller ei.

Avviser sviktende grunnlag

Haram Kraft på sin side avviste at konsesjonen var gitt på sviktende grunnlag.

Selskapet mener hele planområdet er egnet for vindkraftproduksjon og at målingene som er gjort er tilstrekkelige.

Med tanke på fuglelivet mener Haram Kraft AS at virkningen på fugl har fått stor betydning i utarbeidingen og godkjenningen av MTA-planen. De mener det ikke er konstatert at det er flaggermus i området, eller at det foreligger noen risiko for skade.

Haram Kraft peker også på at Olje- og energidepartementet vurderte gyldigheten av konsesjonen i mars i år og kom da til at vedtakene var gyldige.

Vurderer ikke skjønnet

Retten skriver også at det ikke er opp til domstolen å vurdere skjønnet som er gjort med tanke på om fordelene er større enn ulempene. Domstolen tar slik sett ikke stilling til om Haram Kraft AS burde fått konsesjon eller ikke. Det domstolen tar stilling til, er om vedtakene mangler hjemmel, om de er fattet av rett instans, om fakta er feil, om det er saksbehandlingsfeil eller om det er snakk om myndighetsmisbruk.

Retten viser til at det har vært en langvarig og omfattende konsesjonsbehandling, og at det er enkelte forhold som kunne vært behandlet bedre. Samlet sett har retten likevel kommet til at det ikke er påvist noen feil som rokker ved beslutningen om å gi konsesjon. Dermed blir også kravet om midlertidig forføyning avvist og arbeidet på vindkraftanlegget fortsetter.

Powered by Labrador CMS