Nyheter

Oppføring av vindkraftverk trenger ikke behandles etter reglene i plan- og bygningsloven. Men fradeling av tomta som anlegget står på, må som hovedregel det, konkluderer Kommunal- og distriktsdepartementet.
Oppføring av vindkraftverk trenger ikke behandles etter reglene i plan- og bygningsloven. Men fradeling av tomta som anlegget står på, må som hovedregel det, konkluderer Kommunal- og distriktsdepartementet.

Tok feil om søknadsplikt

De fleste vindkraftverk er satt opp ulovlig, mener Motvind Norge etter at Kommunal- og distriktsdepartementet har avklart om det søknadsplikt for tomta som slike kraftverk står på.

Publisert Sist oppdatert

Stridens kjerne handler om hvorvidt den såkalte eiendomsutformingen. Det dreier seg om fradelingen eller opprettelse av festetomt også er unntatt den søknadsplikten som resten av vindkraftverket er.

De som vil bygge vindkraftverk, har til nå ikke måttet følge reglene i plan- og bygningsloven. For vindkraftverk har det vært gitt konsesjon i tråd med energiloven. Utbygger har måttet følge bestemmelsene som følger av energiloven og konsesjonsbetingelsene.

Men i fjor ble det reist spørsmål om dette unntaket fra plan- og bygningsloven også gjelder tomta som vindkraftanlegget skal stå på. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) mente i en tolkningsuttalelse at fradeling av tomt eller opprettelse av festetomt også var omfattet av unntaket.

Organisasjonen Motvind Norge var uenig og ba Kommunal- og distriktsdepartementet avklare tolkningsspørsmålet. Det har departementet nå gjort. Konklusjonen er at direktoratet har tatt feil.

Anlegget er unntatt – ikke tomta

Departementet peker på at det er oppføring av vindkraftanlegg med konsesjon etter energiloven som er unntatt fra kravet om søknadsplikt. Konsesjonen som blir gitt, berører ikke privatrettslige eiendomsforhold, og fører ikke i seg selv til opprettelse av noen festetomt. Derfor mener departementet at en fradeling eller opprettelse av festetomt ikke kan anses som godkjent ved konsesjonsbehandlingen etter energiloven.

Noen unntak fra dette kan imidlertid tenkes, skriver departementet. Men det klare utgangspunktet er likevel at det vil være krav om tillatelse etter plan- og bygningsloven for å skille ut en tomt til vindkraftanlegg.

– Vi har i utbyggingssak etter utbyggingssak påpekt at loven er brutt. Vi har anmeldt flere utbyggere, men sakene har blitt henlagt. Godt betalte utbyggeradvokater samt kommuner, statsforvaltere (fylkesmenn) og NVE har avvist at det kreves søknad. Vi er glade for at vi til slutt har fått medhold, sier rådgiver Eivind Mauland i Motvind Norge i en pressemelding.

Departementets avgjørelse gjør at Motvind Norge mener at de fleste vindkraftverk i Norge er bygd uten nødvendige tillatelser og dermed satt opp ulovlig.

Usikker på omfanget

Landssammenslutningen av Norske Vindkraftkommuner er derimot mer usikker på hvor stort omfanget av reglebruddet er.

– Departementets vurdering er at eiendomsutforming ikke kan anses godkjent ved konsesjonsbehandling etter energiloven. Men som departementet også legger til grunn, kan det tenkes «unntak fra dette i situasjoner der hele konsesjonsområdet fradeles eller festes bort til vindkraftanlegg, og tomtegrensene er klart definert i konsesjonen». For mange av vindkraftanleggene vil vi anta at det sistnevnte er tilfellet, uten at vi har gjort en nærmere undersøkelse av dette, skriver styreleder Vibeke Stjern i en e-post til Kommunal Rapport.

Hun peker også på at det nå er en omlegging på gang med tanke på regelverket for vindkraftverk. Det har i lang tid vært stridigheter knyttet til oppføring av mange vindkraftanlegg. Stortinget ba i desember 2020 regjeringen om å legge fram et forslag om å innlemme planlegging og bygging av vindkraftanlegg i plan- og bygningsloven.

Powered by Labrador CMS