Nyheter

– Solkraft blir svært viktig for Vestfold og Telemark. Vi trenger mye fornybar energi, sier hovedutvalgsleder Ådne Naper (SV).
– Solkraft blir svært viktig for Vestfold og Telemark. Vi trenger mye fornybar energi, sier hovedutvalgsleder Ådne Naper (SV).

Vestfold og Telemark skal teste solmuligheter

Er det mulig å kombinere solkraftproduksjon med restaurering av myr? Eller med landbruk? Kommuner i Vestfold og Telemark ønsker å bli testarenaer.

Publisert Sist oppdatert

Et 120 dekar stort areal nær Torp flyplass i Sandefjord er ett av seks områder i Vestfold og Telemark som kan bli testområde for solkraftanlegg.

Området var en myr som ble drenert med tanke på tømmerproduksjon, men som driftes lite i dag.

Fylket og kommunen ønsker nå å finne ut om arealet er egnet for solkraftproduksjon, hva det vil koste å etablere en solpark på den gamle myra, konsekvenser for biologisk mangfold og om det er mulig å restaurere myra under panelene.

– Solkraft blir svært viktig for Vestfold og Telemark. Vi trenger mye fornybar energi. Det er svært gode solforhold i flate Vestfold, der det ellers er lite eller ingen kraftproduksjon, og vi må alle finne våre måter å bidra på, mener Ådne Naper (SV), hovedutvalgsleder for klima, areal og plan i fylkeskommunen.

Steinfyllinger og vann

I 2021 sendte fylkeskommunen brev til alle kommunene der de ba om innspill til muligheter for utvikling av solkraft. Ifølge Naper meldte de aller fleste positivt tilbake.

Arealene som er valgt ut til mulighetsstudier, etter innspill fra kommunene selv, er lokalt politisk forankret.

Larvik har valgt ut to områder som i dag er steinfylling etter utbygging av E18. I mulighetsstudien ønsker fylket og kommunen å se på tekniske løsninger og kostnader ved å etablere en solpark her.

Vil kombinere landbruk og energi

I Tønsberg er det satt av et 70 dekar stort område i nærheten av et gjenvinningsanlegg og biogassfabrikk. Her er det også det tekniske og økonomiske som fylkeskommunen ønsker å belyse.

I Fyresdal er det et område øst for en gammel flyplass og et skogsområde man ønsker å se mulighetene for. I tillegg ønsker man å teste ut flytende solkraft på et vann i kommunen.

I Tokke er det en 6,5 dekar stor innmark som ønskes testes ut, i kombinasjon med beiting.

I tillegg ønsker fylkeskommunen å ta i bruk et område ved Nome videregående skole, for å finne ut mer om kombinasjonen landbruk og energiproduksjon. Dette for også å kunne gi erfaringer til elevene som senere skal drive aktivt landbruk på egen gård. Elevene skal også være med på montering og grunnarbeid.

Vil teste på 520 dekar

Alle prosjektene er nå til utredning der realisme og investeringskostnader blir kartlagt.

Til sammen ønsker kommunene og fylket å teste solkraft på rundt 520 dekar.

Naper håper på beslutning i løpet av våren om hvilke av prosjektene som kan bli en realitet.

– Jeg håper det er grunnlag til å realisere alle prosjektene. Det aller beste er om fylkeskommunen og vertskommunene for de respektive prosjektene samarbeider og eier sammen. Det var tanken opprinnelig. Så får vi se hva slags forretningsmodell som egner seg, og som det er vilje til å gå inn i, sier Naper.

Powered by Labrador CMS