Tidligere fylkesmann tiltalt for overgrep

Etikk. Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tiltalt tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72) for seksuelle overgrep mot tre personer gjennom misbruk av sin stilling.
Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tiltalt tidligere statsråd Svein Ludvigsen (72) for seksuelle overgrep mot tre personer gjennom misbruk av sin stilling. Arkivfoto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix

Statsadvokat Tor Børge Nordmo offentliggjorde tiltalen onsdag formiddag. Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld.

Ludvigsen er tidligere stortingsrepresentant for Høyre, fiskeriminister og fylkesmann i Troms. Det er stillingen som fylkesmann han er tiltalt for å ha misbrukt til å skaffe seg seksuell omgang med enslige asylsøkere.

Tiltalen omhandler forhold i tiden 2011–17. Ludvigsen skal blant annet ha utnyttet enslige asylsøkere i en sårbar situasjon til seksuelle formål.

Maktposisjonen sentral

Statsadvokaten bekrefter ifølge NTB at Ludvigsens rolle som innflytelsesrik politiker og som fylkesmann i Troms er helt sentralt i tiltalen.

Forholdene i saken er knyttet til perioden Ludvigsen var statlig embetsmann. Han var fylkesmann fra 2006 til 2014, da han gikk av som pensjonist.

– Man etablerer et overmaktforhold i kraft av stillingen. Det er det vi mener han har utnyttet, sa Nordmo da tiltalen ble kjent.

Ifølge tiltalen skal overgrepene ha skjedd på flere ulike steder, blant annet i Ludvigsens hytte, hjemme i huset hans, på Fylkeshuset i Tromsø og flere ulike hoteller i Oslo.

– Uansett utfall av rettssaken er dette trist for alle involverte parter, sier fylkesmann i Troms, Elisabeth Vik Aspaker, også hun tidligere statsråd for Høyre.

Aspaker opplyser at embetet har samarbeidet med politiet i etterforskningen siden pågripelsen i januar.

– Dette har vært en krevende periode for embetet, og ikke minst har de ansatte opplevd dette vanskelig. Saken kunne stille spørsmål ved vår rolle som rettssikkerhetsinstans, sier Aspaker.

Varetektsfengslet

Like etter nyttår 2018 ble Ludvigsen pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann. Siktelsen ble etter hvert utvidet til å gjelde tre fornærmede. Alle tre kom til Norge som asylsøkere.

Torsdag 4. januar ble han varetektsfengslet i en uke. Uken etter ble fengslingen forlenget med fire uker til 8. februar. Han ble deretter løslatt. Han erkjenner ikke straffskyld.

Før sommerferien tok Ludvigsen selv initiativ til å bli avhørt på nytt, med henvisning til at han ikke hadde hatt tilgang til egne notater under avhørene.

I august sendte statsadvokat Tor Børge Nordmo saken tilbake til politiet slik at de kunne sluttføre etterforskningen.

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Kommentarfeltet er desverre stengt på denne saken.