– Integreringsmottak er viktig for å komme raskere i gang med integreringen av asylsøkere med høy sannsynlighet for opphold. Dersom de ikke følger programmet godt nok, er det bedre at plassen blir brukt av noen som er motivert, sier Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Frp/ Ilja C. Hendel
– Integreringsmottak er viktig for å komme raskere i gang med integreringen av asylsøkere med høy sannsynlighet for opphold. Dersom de ikke følger programmet godt nok, er det bedre at plassen blir brukt av noen som er motivert, sier Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Frp/ Ilja C. HendelFrp/ Ilja C. Hendel
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil belønne motiverte asylsøkere

Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) vil i løpet av året opprette egne integreringsmottak for utvalgte, motiverte asylsøkere. De som ikke klarer kravene som stilles, mister plassen.

Dette er ett av tiltakene som onsdag legges fram i integreringsmeldingen, opplyser innvandrings- og integreringsministeren.

– Integreringsmottak er viktig for å komme raskere i gang med integreringen av asylsøkere med høy sannsynlighet for opphold. Dersom de ikke følger programmet godt nok, er det bedre at plassen blir brukt av noen som er motivert, sier Listhaug, som vil tegne kontrakt med hver enkelt asylsøker.

Hun opplyser at det vil bli opprettet fire-fem mottak med om lag 500 plasser allerede i 2016. Her skal asylsøkerne settes tidligere i gang med norskopplæring og arbeidspraksis enn ved ordinære mottak. På integreringsmottakene vil det stilles krav til at beboerne går gjennom et fulltidsprogram – ellers risikerer de å miste plassen.

Ifølge NRK vil regjeringen bevilge rundt 5 millioner kroner til de nye integreringsmottakene.

Hurtigspor

Med integreringsmeldingen ønsker Listhaug å stille tøffere krav til innvandrere. Også i introduksjonsordningen, et inntil to år langt løp man går i gang med etter å ha fått opphold i Norge, skal god innsats belønnes.

– Vi åpner for at kommunene kan holde tilbake deler av introduksjonsstøtten dersom innvandrerne ikke består norskprøve, og bonus for dem som får resultater. Dette er gjennomgående i meldingen, for det viktigste er at vi lykkes med integreringen, sier Frp-statsråden.

For innvandrere med kompetanse – sykepleiere og lærere nevnes spesielt – vil det også opprettes et hurtigspor, for at de skal få kompletterende utdanning og enklere godkjenning av utdanning fra utlandet.

– Vi må ser hver enkelt og legge til rette for at de kan bruke sine evner, sier Listhaug.

Utvider Jobbsjansen

Regjeringen går også inn for å utvide integreringsprogrammet Jobbsjansen, som til nå har vært rettet mot hjemmeværende innvandrerkvinner. Nå vil det også gis grunnskoleopplæring i 11. klasse til innvandrerungdom som trenger et bedre grunnlag for å fullføre videregående skole.

– Man kan tenke seg å bli satt i et klasserom uten å kunne norsk. Det kan gjøre at flere dropper ut, fordi de mangler grunnleggende forutsetninger for å lykkes i skolen, sier Listhaug.

Det blir også stilt krav til at alle asylsøkere ved samtlige norske mottak blir pålagt et 50 timers kurs i norsk kultur og samfunnskunnskap

Strengere kontantstøttekrav

Ifølge regjeringen er sysselsettingen av innvandrere med flyktningbakgrunn 20 prosent lavere enn gjennomsnittet i Norge. Listhaug vil ha flere i jobb, og da slipper heller ikke innvandrerkvinner i omsorgspermisjon unna opplæring.

– Altfor mange innvandrerkvinner kommer ikke i arbeid. Én av grunnene kan være at kvinner får barn, og da kan de ramle av lasset. Vi kan ikke sitte og se på lenger, nå må vi stille krav. De må være med på opplæringen og bli integrert, sier hun.

Statsråden foreslår dessuten innstramming av kontantstøtten, ved at flyktninger og asylsøkere må ha bodd i Norge i fem år for å få støtte. Dette skal motivere den enkelte til å lære norsk og komme seg i arbeid.

(©NTB)