UDI vil ha slutt på årelange opphold i mottak for mindre, enslige asylsøkere som har fått opphold, men mangler ID-papirer. Bildet er fra Torshov transittmottak i Oslo. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UDI vil ha slutt på årelange opphold i mottak for mindre, enslige asylsøkere som har fått opphold, men mangler ID-papirer. Bildet er fra Torshov transittmottak i Oslo. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpixGorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

UDI vil ha raskere bosetting av mindreårige asylsøkere

UDI vil ha enslige mindreårige asylsøkere som har fått opphold ut av mottakene og bosatt umiddelbart. Regjeringens plan innebærer minst ett års venting.

Mindreårige, enslige asylsøkere havner i to grupper på mottak i Norge: De som skal sendes til hjemlandet når de fyller 18 år og de som får innvilget såkalt ID-begrenset opphold, opphold for ett år av gangen mens de venter på ID-papirer. Det er denne gruppen UDI vil ha bosatt så raskt som mulig, ifølge  VG.

Regjeringens nye bosettingsplan fra februar innebærer at de som har fått innvilget ID-begrenset opphold, blir bosatt etter ett år, men UDI mener det ikke er bra nok. Assisterende direktør Birgitte Lange sier denne gruppen blir utsatt for unødig stress og angst når de må vente så lenge i mottakene.

– Det er stor forskjell fra mottak til mottak, men situasjonen i mottakene er generelt veldig alvorlig nå. Vi synes det er veldig vanskelig å si hvordan situasjonen blir fremover og vi er fortsatt veldig bekymret, sier Lange.

Statssekretær Torkil Åmland (Frp) i Justisdepartementet svarer i en epost at de tar UDIs innspill til orientering.

– Her er det uansett flere hensyn og konsekvenser som må veies opp mot hverandre, sier han.

(©NTB)