– Kommersielle skviser ut ideelle i drift av mottak

Flyktninger og integrering. Private står for over 70 prosent av landets mottak, og stadig færre asylmottak driftes av ideelle organisasjoner. Det reagerer SV og Norsk Folkehjelp på. 
Norsk Folkehjelp driver nå kun fire mottak i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norsk Folkehjelp mener de ideelle blir utkonkurrert når det kun er pris, ikke kvalitet, som gjelder, skriver  Klassekampen. Generalsekretær Henriette Killi Westhrin ber nå Stortinget ta grep.

– Staten må være mer opptatt av høy kvalitet og at kvalitet er mer enn bare at det skal være forsvarlig å være der. I tillegg bør en ha egne anbudsrunder for ideelle og ha lengre anbudsperioder, sånn at det blir lettere å drive langsiktig, sier Westhrin, som er tidligere statssekretær for SV. SV la denne uken fram forslag for å gjøre det enklere for ideelle og kommuner å drive mottak.

I 1990 ble nesten 25 prosent av mottakene drevet av en ideell organisasjon, og nå er andelen nede i under 8 prosent. Samtidig har andelen kommersielle mottak gått fra 12 prosent til over 70 prosent.

Geir Toskedal (KrF) i kommunalkomiteen sier de kjemper for de frivillige.

– Mange private holder en god standard, men de frivillige har jo dette som hjertesak. Vi vil se til at rammevilkårene deres er gode, sier han.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.