Integreringsminister Jan Tore Sanner (H) legger nå fram nye krav til kommunene hva gjelder introduksjonsprogrammet. Arkivfoto
Integreringsminister Jan Tore Sanner (H) legger nå fram nye krav til kommunene hva gjelder introduksjonsprogrammet. Arkivfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Stiller nye introduksjonskrav til kommunene

Kommunene skal heretter ha plikt til å sørge for norskopplæring av asylsøkere som er på mottak. Det har Stortinget vedtatt.

– Regjeringen vil ha flere deltakere fra introduksjonsprogrammet over i arbeid eller utdanning. I dag varierer resultatene alt for mye fra kommune til kommune. Vi har tydelige forventninger til bedre resultater, og at det iverksettes flere arbeidsrettede tiltak. Endringene i introduksjonsloven er et første steg i å reformere og forbedre introduksjonsordningen, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding etter vedtaket.

En av endringene er at kommunene får plikt til å sørge for opplæring for asylsøkere på mottak. Dette har tidligere vært en frivillig ordning.

– Denne endringen vil bidra til at alle asylsøkere kommer tidlig i gang med opplæring i norsk. Endringen vil også bidra til at alle asylsøkere tidlig får grunnleggende kunnskap om det norske samfunnet og verdiene det bygger på, sier Sanner i meldingen.

Introduksjonsprogrammet og opplæringen i norsk og samfunnskunnskap er ifølge departementet myndighetenes viktigste verktøy for å få nyankomne flyktninger og innvandrere raskt i arbeid eller utdanning. 

– Målet er at flere deltakere i introduksjonsprogrammet går over i arbeid eller utdanning. Derfor tydeliggjør vi i introduksjonsloven at arbeids- eller utdanningsrettede tiltak alltid skal være en del av programmet, kommenterer Sanner i pressemeldingen.