Nyheter

Holmestrand kommunestyre 13. desember 2023. Kommunedirektørens forslag om å bosette 50 flyktninger falt til fordel for Frp, H og INPs forslag om å ta imot 20.
Holmestrand kommunestyre 13. desember 2023. Kommunedirektørens forslag om å bosette 50 flyktninger falt til fordel for Frp, H og INPs forslag om å ta imot 20.

Ble bedt om å ta imot 80 flyktninger, sier ja til 20

Press på kommunale tjenester og mangel på boliger gjør at Holmestrand ikke oppfyller Imdis ønsker. I Lunner er situasjonen derimot annerledes, der er man villig til å overoppfylle anmodningen.

Publisert Sist oppdatert

Flere kommunestyrer behandler nå forespørselen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) om bosetting av flyktninger i 2024. Flere melder om press på kommunale tjenester og mangel på boliger. 

Dette var også tema da Holmestrand behandlet bosettingsspørsmålet onsdag 13. desember.  Ønsket fra Imdi er at kommunen skal bosette 80 flyktninger neste år. Kommunedirektøren la i sitt saksframlegg opp til å ta imot 50, og peker på utfordring med å skaffe boliger. Tilgangen på boliger virker å ha stoppet opp, står det i saksframlegget, og det er også knapt med kapasitet innen barnevern, barnehage og skole.

Jørgen Bruserud Elstad (Frp) la på vegne av Frp, H og INP fram forslag om ytterligere reduksjon i antall bosettinger. De tre partiene ønsker grensen på inntil 20 flyktninger.

– Det er fortsatt flyktninger som ble vedtatt bosatt i fjor, som fortsatt ikke har bolig. Det må vi som kommunepolitikere ta til etterretning. Fremskrittspartiet mener at Holmestrand tar sitt samfunnsansvar, og vel så det, vi har to asylmottak med rett i underkant av 400 personer som vi må levere tjenester til. Det skal de få. Gitt stort press på tjenester og mangel på boliger har vi landet på at vi kan bosette inntil 20 personer i 2024, med det forbeholdet at det er praktisk mulig og at de får bolig, sa Elstad.

Forslaget fra de tre partiene ble vedtatt med 20 mot 15 stemmer.

Felles framstøt i Vestfold

Både under kommunestyremøtet i Larvik og i Holmestrand kom det fram at ordførerkollegiet i Vestfold har samlet seg om en felles formulering som de ønsker å få vedtatt av kommunestyrene, når de behandler bosettingssaken. 

I den felles formuleringen heter det at: «Kommunen gjør oppmerksom på at mottak av flyktninger handler om langt mer enn mottak og bosetting. Flyktninger trenger i lang tid tilrettelegging og oppfølging, noe som krever mye av allerede hardt pressede tjenester. Bosetting av flyktninger presser også boligmarkedet og staten må i langt større grad på banen da tålegrensen er nær ved å være nådd.»

Kommunen påpeker at det i statsbudsjettet er lagt til grunn at det vil komme til sammen 25.000 flyktninger i 2024. Arbeids og inkluderingsdepartementet anslår at kommunene må bosette 37.000 i 2024. Således er ikke det forventede antallet flyktninger per nå finansiert over statsbudsjettet.

Halvering i Beiarn

Beiarn kommune har blitt spurt av Imdi om å bosette 30 flyktninger neste år. Saken var oppe til behandling i kommunestyret torsdag 14. desember. Rådmannens innstilling var å ta imot 15 flyktninger, noe som dermed blir en halvering av Imdis ønske. Rådmannen viser til at man så langt i år har bosatt 18 personer og at det i fjor ble bosatt 50. 

Administrasjonen mener den største utfordringen vil bli å skaffe arbeidsplasser til alle, men trekker også fram økt press på legetjenesten, manglende tospråklig assistent i skolen og språkbarrierer i barnehagen. Formannskapet i Beiarn vedtok enstemmig rådmannens innstilling, protokoll fra kommunestyrets behandlig i går foreligger foreløpig ikke.

Lunner kommunestyre sa torsdag ja til IMDis anmodning om å ta imot 80 flyktninger neste år. Kommunen åpner for å ta imot enda flere hvis det er kapasitet.
Lunner kommunestyre sa torsdag ja til IMDis anmodning om å ta imot 80 flyktninger neste år. Kommunen åpner for å ta imot enda flere hvis det er kapasitet.

Innfrir anmodningen på 80

Imdi har bedt Lunner kommune bosette 80 flyktninger i 2024. Kommunen har så langt i år bosatt 70, noe som er det høyeste kommunen noen gang har bosatt, ifølge kommunedirektørens saksframlegg til kommunestyret. Det står det også at alle flyktningene som har kommet har fått tildelt egen bolig. Det er formidlet 35 boliger, alle på det private leiemarkedet. 

Kommunedirektøren mener kommunen har både kompetanse og kapasitet til å håndtere bosetting av 80 flyktninger. Samtidig peker kommunedirektøren på at kommunen i perioden fra 2024 til 2024 vil få 210 nye innbyggere fra Ukraina. Han mener det vil være en utfordring å skaffe praksisplasser og arbeid til alle som trenger det. Det er også noe usikkert om man klarer å skaffe boliger til alle 80, og om det kommer til å være god nok kapasitet i fastlegetjenesten.

Kommunestyret behandlet saken torsdag 14. desember og støttet enstemmig opp om kommunedirektørens innstilling. Det betyr bosetting av 80 flyktninger neste år, og at kommunen stiller seg positiv til å ta imot enda flere, dersom de har kapasitet til det.

Powered by Labrador CMS