Nyheter

Wenche Tislevoll (H), ordfører i Fitjar, mener anmeldelsen er helt grunnløs.
Wenche Tislevoll (H), ordfører i Fitjar, mener anmeldelsen er helt grunnløs.

Fitjar anmeldt for rasisme etter flyktningvedtak

Antirasistisk front mener Fitjars vedtak om å kun ville ta imot ukrainske flyktninger er rasistisk.

Publisert Sist oppdatert

Nå har Antirasistisk front anmeldt Fitjar kommune både for brudd på straffeloven, diskrimineringsloven og Grunnloven. Det skjer etter at kommunestyret vedtok å ta imot 25 flyktninger, der alle skal være ukrainere.

«Antirasistisk Front reagerer sterkt på rasismen partiene prøver å innføre i Fitjar kommune ved å velge seg ut én folkegruppe som flyktninger, ukrainere. Dette sender et tydelig signal om at rasisme skal være tillatt og planlagt på systemnivå», melder organisasjonen i en pressemelding.

Fitjar er en av flere kommuner som har gjort lignende vedtak. Først ut var Drammen.

– Jeg mener anmeldelsen er helt grunnløs. Jeg mener at vi ikke gjør noe diskriminerende. Vedtaket er godt begrunnet. Det er ingen her som har forhånet, truet eller fremmet hat, forfølgelse eller ringeakt over noen, sier ordfører Wenche Tislevoll (H) i Fitjar kommune.

Ikke første gang

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Imdi ba i november Fitjar om å ta imot 20 flyktninger. Kommunestyret sa ja til å ta imot 25. Med ni mot åtte stemmer fikk Høyre, Frp og INP flertall for å forbeholde mottaket til ukrainere.

Tislevoll peker på at kommunestyret i Fitjar gjorde identisk vedtak for to år siden – da med KrF i spissen. Den gang vakte vedtaket ingen oppmerksomhet.

– For to år siden ble det ikke nevnt. Hva har endret seg? Det stiller jeg meg undrende til. Det at det kommer så mange reaksjoner nå, er presseskapt, sier Tislevoll.

– Etter at Drammen vedtok å ta imot ukrainske flyktninger, ble det et voldsomt fokus. Det ble skapt et inntrykk eller påstand om at dette er et rasistisk vedtak. Da vil det kanskje også føles slik. Det ligger bare gode tanker bak at lille Fitjar sier ja til å ta imot 25 flyktninger, sier Tislevoll.

Hun viser til begrunnelsen kommunedirektøren ga i saksframlegget til kommunestyret. Der står det at «et mangfold av flyktninger fra ulike land vil føre til et større og utvidet behov for tjenester, noe Fitjar kommune ikke kan håndtere i dag».

Ligger til vurdering

Politiadvokat Anne Mette Dale hos Sør-Vest politidistrikt bekrefter å ha mottatt en anmeldelse på forholdet. 

– Anmeldelsen ligger til vurdering hos felles straffesaksinntak (FSI). Det gjøres en vurdering av om saken skal etterforskes av politiet eller om diskrimineringsnemnda skal vurdere lovligheten av vedtaket, sier hun i en e-post.

Sp-politiker Simon Nordanger anmeldte Drammen kommune etter flyktningvedtaket i februar. Politiet henla anmeldelsen, begrunnet i at de ikke fant rimelig grunn til å undersøke om forholdet er straffbart.

Følger med på Drammen

Også Statsforvalteren i Vestland har vedtaket i Fitjar på radaren. Senior kommunikasjonsrådgiver Solveig Mork Holmøyvik har sagt til Kommunal Rapport at de følger med på resultatet av lovlighetskontrollen fra Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Skulle Statsforvalteren komme til at Drammens vedtak er ugyldig, vil Statsforvalteren i Vestland vurdere om det er behov for en lovlighetskontroll av vedtaket til Fitjar kommune.

Powered by Labrador CMS