Nyheter

Hva statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Viken kommer til når det gjelder Drammens flyktningvedtak, kan få betyding for tilsvarende vedtak gjort i andre kommuner.
Hva statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Viken kommer til når det gjelder Drammens flyktningvedtak, kan få betyding for tilsvarende vedtak gjort i andre kommuner.

Flere Ukraina-vedtak kan bli omgjort

Flere kommuner risikerer å måtte omgjøre sine vedtak om bare å bosette ukrainske flyktninger, hvis Statsforvalteren i Oslo og Viken kjenner vedtaket i Drammen ugyldig.

Publisert Sist oppdatert

Det omstridte vedtaket i Drammen kommunestyre om kun å bosette ukrainere, som ble opprettholdt i ny behandling, har fått mye oppmerksomhet.

Tilsvarende vedtak i minst fem andre kommuner har delvis gått under radaren hos de respektive statsforvalterne.

Flere av de som er blitt oppmerksomme på vedtakene nå, sier at de avventer beslutningen i Oslo og Viken.

Allerede dagen etter at kommunestyret i Drammen 13. februar gjorde det omstridte vedtaket, varslet Statsforvalteren at de ville forta en lovlighetskontroll. Nå er det altså klart for behandling her.

Avgjørelsen skal være klar innen tre uker etter at de mottar saken fra kommunen, melder Statsforvalteren.

Viste til andre med samme vedtak

I Drammens vedtak heter det at «Kommunestyret mener vi i dagens situasjon med krig i våre nærområder, er forpliktet til å prioritere flyktninger fra Ukraina. På denne bakgrunn ber kommunestyret om at ukrainske flyktninger bosettes».

Billy Taranger (KrF) påpekte under kommunestyrets behandling at Drammen ikke ver den eneste kommunen som har fattet vedtak hvor «ukrainske flyktninger» inngår som en del av vedtaksteksten.

Han trakk fram at Vardø, Frosta, Siljan, Fitjar og Vågå kommuner har vedtak som innebærer at det er ukrainske flyktninger man sier ja til å bosette.

Avventer lovlighetskontroll

Fitjar vedtok i kommunestyremøtet 14. mars at kommunen skal ta imot 25 ukrainske flyktninger i 2024. Hos Statsforvalteren i Vestland opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Solveig Mork Holmøyvik at det er en høy terskel for at Statsforvalteren skal foreta lovlighetskontroll på eget initiativ.

Holmøyvik sier de nå følger med på resultatet av lovlighetskontrollen fra Statsforvalteren i Oslo og Viken, og at de går ut fra at andre kommuner som har gjort lignende vedtak som Drammen, gjør det samme.

Skulle Statsforvalteren komme til at Drammens vedtak er ugyldig, vil Statsforvalteren i Vestland vurdere om det er behov for en lovlighetskontroll av vedtaket til Fitjar kommune.

Siljan i Telemark svarte i desember i fjor følgende på bosettingsanmodningen fra IMDi: «Siljan kommune bosetter ti flyktninger fra Ukraina i andre halvår 2024».

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark vil ikke umiddelbart ta initiativ til en lovlighetskontroll av dette vedtaket.

– Vi kommer til å avvente lovlighetsklagen som Statsforvalteren i Oslo og Viken skal behandle saken fra Drammen. Resultatet som de kommer til, vil bli styrende for spørsmålet om eventuell lovlighetskontroll av vedtaket i Siljan, sier fungerende statsforvalter Fred-Ivar Syrstad.

– Oppklart med Frosta

Frosta vedtok 30. januar enstemmig at de kan «bosette 30 flyktninger fra Ukraina i 2024».

Oppvekst- og velferdsdirektør Frode Kvittem hos Statsforvalteren i Trøndelag sier at de har vært i dialog med kommunen om vedtaket, og er tilfreds med svaret.

– Ordføreren kontaktet oss fordi han hadde forstått at vedtaket kunne oppfattes annerledes enn det som var meningen. De ønsket ikke å ekskludere noen grupper flyktninger. Dette har de også presisert overfor IMDI. Da ser vi ingen grunn til å ettergå vedtaket, sier Kvittem.

Ikke kjent med saken

Vardø kommune vedtok i januar at de «tar imot 35 flyktninger fra Ukraina i 2024, av disse ingen enslige mindreårige». Vedtaket var enstemmig også her.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark var ikke kjent med vedtaket før Kommunal Rapport tok kontakt, og har derfor ikke vurdert lovligheten av vedtaket, opplyser justis- og kommunaldirektør Toril Feldt.

Om de vil vurdere dette nå som de er kjent med vedtak, har hun ingen formening om nå.

I Vågå vedtok kommunestyret i november i fjor at: «1. Kommunestyret vedtek å ta imot 50 flyktningar i 2024. Talet utgjer 40 flyktningar frå Ukraina og 10 flyktningar frå andre land».

Avdelingsdirektør Jo-Bjørner Haugen ved juridisk enhet for Statsforvalteren i Innlandet sier til Kommunal Rapport at de vil se på vedtaket.

– Vi vil gjøre en vurdering av vedtaket, men det er nå for tidlig å si om det blir en lovlighetskontroll eller ikke, sier Haugen.

– Alle skal bosettes

Direktør Libe Rieber-Mohn i IMDI svarer i en e-post slik på spørsmål fra Kommunal Rapport om hvordan de forholder seg til vedtakene om kun å bosette ukrainere:

– IMDI må til enhver tid bosette de flyktningene som har fått oppholdstillatelse fra UDI, uavhengig av sammensetning og bakgrunn. Derfor vil IMDI forespørre landets bosettingskommuner om å bosette flyktninger med ulik bakgrunn og sammensetning avhengig av hvem som venter på bosetting.

Powered by Labrador CMS