Nyheter

Ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) i Gjesdal har ikke gitt opp håpet om at kommunene likevel får tilskudd til utleieboliger også neste år.
Ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) i Gjesdal har ikke gitt opp håpet om at kommunene likevel får tilskudd til utleieboliger også neste år.

Frykter skrinlegging av boligtilskudd

Regjeringen foreslår å fjerne tilskudd til utleieboliger, samtidig som antallet flyktninger øker. Nå biter flere ordførere negler.Tilskudd til utleieboliger

Publisert Sist oppdatert

Onsdag gjorde direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Libe Rieber-Mohn, det klart at bosettingstakten i kommunene må opp. 

Den siste måneden har det vært sterkt økende ankomster med godt over 1000 fordrevne fra Ukraina hver eneste uke, og UDI må nå øke mottakskapasiteten med mellom 2.500 og 3.000 ekstra plasser.

Samtidig foreslår regjeringen å avvikle tilskuddet til utleieboliger fra og med neste år.

– Det er veldig uheldig, spesielt i en tid med sterk prisvekst. Mange vanskeligstilte sliter, sier avtroppende ordfører Eli Wathne (H) i Kongsvinger.

Merker presset

Tilskuddet ble opprinnelig avviklet i 2023, men ble midlertidig gjeninnført i revidert nasjonalbudsjett i vår.

Kongsvinger har vedtatt bosetting av 120 flyktninger i år. Per 21. september var 55 bosatt. I tillegg til å bosette flyktninger, har Kongsvinger et mottak i kommunen.

Ordfører Eli Wathne (H) i Kongsvinger mener det vil være uheldig om tilskuddet forsvinner.

– Vi merker presset i boligmarkedet. Utleieprisene er også høye. Slike ordninger er viktig i en tid der kommunene ikke fullt ut kompenseres for pris- og lønnsveksten, sier Wathne. 

KS: Tilskuddet må videreføres

Hittil i år har IMDi bedt kommunene om å bosette 38.000 flyktninger – 3.000 flere enn i fjor. Kommunene har vedtatt å bosette 35.499 personer, men har så langt bare klart å bosette 22.261, viser Imdis oversikt per 10. oktober.

Allerede på forsommeren måtte flere kommuner avslå IMDis bønn om å bosette flere flyktninger. Flere begrunnet det med at det var nærmest umulig å finne flere utleieboliger.

– Vi erkjenner at Husbankens tilskudd til utleieboliger ikke kan være svaret på kommunenes utfordringer om å skaffe egnede boliger til alle. Men vi stiller likevel spørsmålet om det i denne situasjonen er smart å avvikle dette målrettede boligsosiale tilskuddet – som jo også styrker kommunenes boligsosiale verktøykasse generelt. Vi foreslår dermed at utleietilskuddet videreføres for 2024, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen til Kommunal Rapport.

Hun sier at den store tilstrømmingen av flyktninger er en stor utfordring både for Norge og kommunesektoren.

Tilskudd til utleieboliger

  • Tilskuddet skal bidra til flere egnede utleieboliger for vanskeligstilte på boligmarkedet. 
  • Tilskuddet kan brukes til kjøp, istandsetting og bygging av boliger.
  • En bolig er egnet når den har tilfredsstillende standard, og funksjonene og lokaliseringen er egnet for den som skal bo der. 
  • Med vanskeligstilte på boligmarkedet menes personer og familier som ikke har mulighet til å skaffe seg eller opprettholde et tilfredsstillende boforhold på egen hånd.

Håper på videreføring

Også Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) ønsker at ordningen videreføres neste år. Kommunen fattet nylig et vedtak om å bosette 125 flyktninger i 2023. Det er færre enn anmodningen på 170 fra IMDi. 

Kommunen har sett seg nødt til å bosette utenfor tettstedet Ålgard. I tillegg vurderes det hele tiden alternative måter å bosette på, som modulhus, hytter, midlertidige private overnattingssteder og annet. 

– Jeg tror alle kommunene i Rogaland opplever at det er vanskelig å skaffe nok boliger, sier ordføreren. 

Ifølge Fjeldsbø fører prispresset i leiemarkedet til at det også blir vanskeligere for andre sårbare grupper å skaffe seg bolig. 

Ordføreren minner om at statsbudsjettet ikke er vedtatt ennå.

– Det er jo ikke utenkelig at ordningen videreføres, mener Fjeldsbø.

Powered by Labrador CMS