Nyheter

Ukrainere som ikke har videregående opplæring når de kommer til Norge, kan nå få norskopplæring i halvannet år, mot ett år tidligere – dersom kommunen har kapasitetet til å tilby det.
Ukrainere som ikke har videregående opplæring når de kommer til Norge, kan nå få norskopplæring i halvannet år, mot ett år tidligere – dersom kommunen har kapasitetet til å tilby det.

Nå kan ukrainske flyktninger få mer norskopplæring

Fra 1. juli er reglene for norskopplæring til de ukrainske flyktningene endret, slik at de som ikke har videregående opplæring, kan få inntil tre år.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en følge av at de midlertidige reglene for flyktninger med kollektivt opphold, altså ukrainere, er endret for nok ett år, fram til 1. juli 2024.

Før denne endringen hadde ukrainere rett til ett års norskopplæring, uavhengig av utdanningsbakgrunn. Nå kan de med videregående eller høyere utdanning få lære norsk i inntil 18 måneder, mens de uten godkjent videregående kan få inntil tre år.

Det er opp til kommunene å avgjøre om økt norskopplæring skal gis. Det er altså ingen rettighet den enkelte flyktning har fått.

Både mange kommuner og Nav har vært bekymret for at norsktilbudet til de ukrainske flyktningene har vært så kortvarig at de ikke lærer språket godt nok til å komme i jobb eller kan studere.

I revidert nasjonalbudsjett ble tilskuddet til norskopplæring for ukrainere økt med 125,7 millioner kroner. Dette for at kommuner som har kapasitet til det, skal kunne øke opplæringstiden. Kommunene vil få utbetalt 27.450 kroner for hvert vedtak om utvidelse.

– Litt gjennomslag

KS støttet i høringsrunden de fleste midlertidige regelendringene, men også de tok til orde for utvidet norskopplæring.

– Det er bra at vi har fått litt gjennomslag. Vi har sett at de fleste ukrainerne har godkjent videregående opplæring, men at heller ikke de rekker å lære nok norsk på den tiden de får – halvannet år, sier fagleder Nina Gran.

– Kommunenes erfaringer er at ukrainerne trenger like mye norskopplæring som andre, sier fagleder Nina Gran i KS.

Gran er kritisk til at kommunene fortsatt får mindre tilskudd til norskopplæring for ukrainere enn for andre flyktninger, om lag halvparten.

– Staten gir kommunene 45.000 kroner til norskopplæring for ukrainere. Det skal gi ett års opplæring. For andre flyktninger, som i snitt får norsk i to år, får de 160.700 kroner. Kommunene var ikke klar over at tilskuddet til ukrainere kun kom første året. De fikk derfor langt lavere tilskudd til driften i inneværende år enn forventet, sier hun.

Gran sier at KS ønsket at de med kollektiv beskyttelse skulle utløse samme tilskudd som andre flyktninger.

– Kommunenes erfaringer er at ukrainerne trenger like mye norskopplæring som andre. Dette fikk vi kun delvis gjennomslag for, sier Gran.

Med tilleggsbevilgningen i revidert nasjonalbudsjett får kommuner som tilbyr ekstra norskundervisning 27.450 kroner for hver utvidelse på seks måneder. For personer uten godkjent videregående opplæring, kan dette innvilges fire ganger, slik at undervisningen totalt blir på tre år.

For de med godkjent videregående og mer, kan kommunen tilby 18 måneders norskopplæring, men tilskuddet vil utgjøre halvparten av tilskuddet til ikke-ukrainske flyktninger.

Flere mindre endringer

De fleste andre reglene som gjelder ukrainske flyktninger med kollektiv beskyttelse, videreføres i ett år til, med et par unntak. Det ene gjelder språktilbudet i introduksjonsprogrammet, som nå begrenses til norsk og engelsk. Før var det mulig å velge andre språk.

Det er også en endring i hvor lenge ukrainere kan delta i introduksjonsprogram og dermed få introduksjonsstønad. De som har fullført videregående, men ikke har ett års høyere utdanning i tillegg, kan delta i ett år, mot seks måneder, som er normen. Dette gjelder kun hvis de har som sluttmål å gå videre til høyere utdanning eller høyere yrkesfaglig utdanning.

Fristene på tre måneder for oppstart av introduksjonsprogram og norskopplæring blir opprettholdt. Enkelte kommuner ba i høringsrunden om mer fleksible frister, fordi de anså det som urealistisk å få på plass tilbud til alle innen tre måneder.

Fristen for å gjennomføre norskopplæringen blir derimot endret. Mens fristen før løp fra ankomstdato, skal nå det være oppstartsdatoen som teller. Retten gjelder i ett år.

En annen endring gjelder kartleggingen av flyktningenes kompetanse, som det ble lempet på da tilstrømmingen av ukrainere startet. Nå er det innført en rett og plikt til slik kartlegging for dem som deltar i introduksjonsprogrammet.

Powered by Labrador CMS