Nyheter

Da kommunestyret behandlet tileggsanmodningen fra IMDi, sa ordfører Ståle Refstie (Ap) at det røyner på og knaker godt i mange kommunale tjenester nå, og at det er hovedgrunnen for at han ikke ønsket å imøtekomme ønsket om å bosette ytterligere 20 flyktninger.
Da kommunestyret behandlet tileggsanmodningen fra IMDi, sa ordfører Ståle Refstie (Ap) at det røyner på og knaker godt i mange kommunale tjenester nå, og at det er hovedgrunnen for at han ikke ønsket å imøtekomme ønsket om å bosette ytterligere 20 flyktninger.

Sier nei til å ta imot flere flyktninger: «Nærmest umulig å få leid bolig»

Flere kommuner melder at det er svært vanskelig å skaffe boliger til alle de ukrainske flyktningene som nå kommer til Norge. Helsetilbudet er også under press.

Publisert Sist oppdatert

Den siste dagen i mai sendte Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ut en justert oppmoding om bosetting av flyktninger i inneværende år. 

IMDi viser i brevet til oppdaterte prognoser som viser at det blir et større bosettingsbehov enn man antok på slutten av fjoråret. 

IMDi ber nå kommunene om totalt å bosette 38.000 flyktninger i år, og å justere opp kapasiteten i tråd med dette. Kommunene har før dette fattet vedtak om totalt å bosette 31.000 flyktninger, noe som tilsier at man må finne bolig til ytterligere 7.000.

Sunndal sa nei

Det kommer ikke til å bli like enkelt overalt, skal vi tro de første vedtakene som er fattet i kommunestyrene etter at IMDi sendte ut sin forespørsel. 

I Sunndal sier kommunestyret nei til å ta imot ekstra flyktninger. I desember vedtok kommunen å bosette 180 flyktninger, IMDis spurte i mai om de kunne finne plass til 20 til.

I saksutredningen fra kommunedirektør Randi Dyrnes fremkommer det at de er bekymret for boligsituasjonen på leiemarkedet i Sunndal. Bekymringen gjelder både private og kommunale boliger. «Det er svært vanskelig, nærmest umulig å få leid bolig», heter det i saksframstillingen.

Kommunedirektøren mener markedet er veldig presset, og at personer som man før ikke har vurdert som vanskeligstilte, nå er blitt det. Prisene skyter i været, samtidig som utvalget av tilgjengelige boliger er lite. Men det er ikke bare boligmarkedet som gjør at kommunen slår på bremsene. 

I saksframstillingen fremgår det at også andre tjenester melder om stort press på medarbeiderne.

«Helsetjenesten inkl. legetjenesten er belastet, og med 2 fastlegehjemler som ikke er besatt, vil det bli krevende med flere bosettinger», skriver kommunedirektøren.

Kommunestyret sier enstemmig nei til å ta imot 20 ekstra flyktninger nå, men holder likevel døra litt på gløtt. 

Venstres Maja Solli fremmet forslag om å utrede muligheten for en brakkeløsning, noe som flertallet i kommunestyret sluttet opp om.

Trosset rådmannen i Modum

I Modum kommune hadde IMDi større hell med sin forespørsel ettersom kommunestyret vedtok å bosette de 15 ekstra flyktningene som IMDi hadde spurt om. Dette på tross av at rådmannen hadde innstilt på at de ikke skulle ta imot flere flyktninger enn de 80 som allerede er vedtatt bosatt. 

Rådmann Aud Norunn Strand peker nemlig i saksframstillingen på at det er kapasitetsutfordringer når det gjelder boliger og helsetjenester. Modum sliter med å rekruttere fastleger. 

Rådmannen mener det er utfordrende å skaffe boliger til de 80 kommunen allerede har vedtatt å bosette, og frykter at de skal ende opp i en situasjon der de ikke har nok egnede boliger å tilby. Imidlertid peker rådmannen på at det er god kapasitet både i flyktningtjenesten, Nav og skolen.

Trosset kommunedirektøren i Lørenskog

Kommunedirektør Ragnar Christoffersen i Lørenskog kommune ville heller ikke imøtekomme IMDis forespørsel om å bosette 50 flyktninger, i tillegg til de 240 som kommunen allerede har vedtatt å bosette.

Han viste til stor usikkerhet med tanke på tilgang på boliger i løpet av høsten. Dessuten mener han det går noe tregt å få bosatt de som kommunen skal bosette og han frykter en opphopning og økt bosettingsbehov mot slutten av året. 

Per dags dato mener han dog at tilgangen på boliger er god. Politikerne i Lørenskog var nok ikke like bekymret som kommunedirektøren, med 39 mot 8 stemmer vedtok kommunestyret å ta imot 50 ekstra flyktninger.

Rauma sier ja

Kommunestyret i Rauma har sagt ja til å bosette 75 flyktninger i år. Det er 15 flere enn det kommunen opprinnelig hadde vedtatt. 

I saksframstillingen til kommunedirektør Rune Fromreide Sommer heter det at det er etterspørsel etter arbeidskraft både i kommunal og privat sektor. Flere av flyktningene som har blitt bosatt i 2022 er allerede i arbeid, og utsiktene med tanke på sysselsettingen vurderes som gode. 

Men også i Rauma kan boligtilbudet bli en hodepine. 

I saksframlegget understrekes det at om flyktningkrisen blir langvarig så vil behovet for kommunale boliger øke. Kommunedirektøren mener derfor at man snarest bør vurdere det økonomiske handlingsrommet for flere kommunale boliger.

Nei i Bjørnafjorden og Åsnes

IMDi ba Bjørnafjorden bosette 10 flyktninger i tillegg til de 170 som kommunen allerede har sagt ja til, men fikk ikke gjennomslag verken hos kommunedirektøren eller flertallet i kommunestyret. 

I saksframlegget skriver kommunedirektør Christian Fredrik Fotland at det vil bli utfordrende for organisasjonen og lokalsamfunnet at kommunen skal bosette ekstra utover det vedtatte antallet på 170.

Fotland mener kommunen ikke har kapasitet til å ta imot flere enn det antallet de allerede har vedtatt, noe også flertallet i kommunestyret var enig i.

I Åsnes kommune sier kommunedirektøren også et foreløpig nei til IMDis tilleggsanmodning. Kommunedirektør Otto Langmoen skriver i saksframlegget at de ønsker å evaluere konsekvensene av allerede høy bosetting før man tar stilling til å bosette flere. 

Kommunen har også et vertskommuneansvar for et flyktningmottak, noe som også har betydning for kommunedirektørens vurdering. Han mener i tillegg at en krevende situasjon innen helse og oppvekst gjør at det ikke er kapasitet til å ta imot flere flyktninger nå. 

Dessuten ønsker Langmoen at det skal lages en integreringsplan i løpet av høsten 2023 med mål om å sikre en helhetstenkning for arbeidet med integrering og bosetting.

Powered by Labrador CMS