Nyheter

Marit Mellingen, direktør for Distriktssenteret, sier at hvis tilflytterne ikke trives, så reiser de videre. Her kan kommunene gjøre mye, mener hun.
Marit Mellingen, direktør for Distriktssenteret, sier at hvis tilflytterne ikke trives, så reiser de videre. Her kan kommunene gjøre mye, mener hun.

– Det viktigste for kommunene er å få folk til å ville bli

Kommunene kan gjøre lite for å få folk til å komme flyttende. Men de kan gjøre mye for å få innbyggerne til å bli, mener direktør Marit Mellingen ved Distriktssenteret.

Publisert Sist oppdatert

Mellingen sier det er viktig at kommunene i tiltakssonen ikke bruker de statlige virkemidlene som sovepute. Flyttestatistikken viser at det er stor mobilitet i befolkningen. Hvis folk ikke trives et sted, flytter de videre.

– Det er når tilflytterne kommer at jobben begynner, sier Mellingen.

Må være på stell

Direktøren sier det er flere ting som må være på stell for at innflytterne skal trives: Et godt og variert boligtilbud tilpasset dem som kommer, god kvalitet på tjenestene, gode skoler, barnehager og et godt utbygget fritidstilbud. Og fremfor alt en kultur som innebærer at lokalsamfunnet tar imot nye med åpne armer, slik at innflytterne blir integrert.

I Loppa tror ordfører Stein Thomassen (Ap) at nøkkelen til befolkningsvekst er å få damene til å trives.

– Det vi som samfunn kan gjøre, er å sørge for at disse kommunene har kompetanse og kapasitet til å utvikle gode lokalsamfunn, sier Mellingen.

Hun trekker fram Lebesby, som har jobbet godt boligstrategisk og vært med på å ta risikoen ved boligbygging. Og Herøy i Nordland, som blant annet har tilbudt egen kompetanse til dem som ønsker å bygge. 

– Vi vet også at en ganske høy andel av dem som går inn i trainee-ordninger blir boende i regionen på sikt. Vi tror det handler om at de får øynene opp for de karrieremulighetene som finnes i regionen, sier Mellingen.

Uutnyttet ressurs

Hun råder kommunene til å drive realistisk planlegging. Alle kommuner ønsker seg unge i fødedyktig alder. Men kanskje kan også de på 50 pluss være viktige bidrag til arbeidsstokken og være viktige bidragsytere i lokalsamfunnet?

– Innvandrere og flyktninger er også en uutnyttet ressurs. Det er viktig å ta vare på dem som kommer. De kan være vel så nyttige for lokalsamfunnet, sier Mellingen.

– Hva kan gjøres som ikke gjøres i dag?

– Hadde vi hatt forskningsbaserte svar på hva man bør gjøre, så ville alle gjort det. Det finnes ingen rask løsning.

Powered by Labrador CMS