Nyheter

Vestnes kommune i Møre og Romsddal er den kommunen som prosentvis økte folketallet mest i 2020, men det har sammenheng med en grensejustering hvor Vestnes har overtatt innbyggere fra Rauma kommune.
Vestnes kommune i Møre og Romsddal er den kommunen som prosentvis økte folketallet mest i 2020, men det har sammenheng med en grensejustering hvor Vestnes har overtatt innbyggere fra Rauma kommune.

Disse kommunene vokser mest

Folkeveksten i Norge var lavere i fjor enn på mange år, men noen kommuner vokser fortsatt raskt. Se oversikten her.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av fjoråret steg folketallet i Norge med 23.789 personer og det er totalt 5,4 millioner innbyggere i Norge nå.

Lav innvandring

Statistisk sentralbyrå (SSB) la i dag ut folketallene per 1. januar. SSB skriver at folkeveksten er klart lavere enn tidligere år og byrået mener dette henger sammen med koronatiltakene og en svært lav innvandring gjennom deler av året.

– Taltet på innvandringer har falt hvert år siden 2012, men nedgangen på 27 prosent fra 2019 til 2020 er helt eksepsjonell. Den største nedgangen etter 1950 har fram til no vært i 1958, og da var den på 17 prosent, seier rådgjevar Magnus Haug i SSB i en artikkel på SSBs nettsider.

Statistikken viser også at 192 kommuner hadde nedgang i folketallet i året som gikk, i 160 kommuner økte folketallet og i fire kommuner var det ingen endring. SSB peker på at det generelle trekket er at det er de store kommunene som vokser og de som kommunene som taper folketall. Sentraliseringen øker ved at ingen av de mest sentrale kommunene taper folketall mens i de minst sentrale kommunene mister 152 av 209 kommuner innbyggere, skriver SSB.

Grensejustering

Av tabellen ser vi at Vestnes kommune er den kommunen som øker mest i folketall. Det kan ha sammenheng med at fra 1. januar i år trådte en grenseendring i kraft hvor en del av Rauma kommune ble overført til Vestnes. Saken hadde sin bakgrunn i et innbyggerinitiativ hvor Vågstranda vel påpekte at de etter åpningen av Tresfjordbrua i 2015 fikk betydelig kortere reisetid til kommunesenteret i Vestnes enn til Rauma. Saken endte altså med en grensejustering og 442 av Raumas innbyggere ble med på flyttelasset over til Vestnes.

Resultatet finner vi også igjen i motsatt ende av tabellen hvor Rauma har størst nedgang i folketallet med nettopp 442 innbyggere.

Powered by Labrador CMS