Nyheter

Norges desidert største kommune med tanke på folketall: Oslo med 717.710 innbyggere.
Norges desidert største kommune med tanke på folketall: Oslo med 717.710 innbyggere.

Folketallet sank i 54 kommuner

Flyktninger fra Ukraina bidrar til at færre kommuner opplever nedgang i folketallet.

Publisert Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå (SSB) la nylig fram folketall for 2023. Der fremgår det at folketallet i Norge økte med 61.219 personer i løpet av året.

Urbanisering

Ser vi på endringen i folketall i hver enkelt kommune, finner vi at folketallet økte i 297 kommuner i fjor. I fem kommuner var folketallet uendret, mens det sank i 54 kommuner.

Av de 50 største kommunene i landet økte folketallet i samtlige.

I de 50 kommunene med lavest folketall økte folketallet i 34 av dem, det var uendret i to kommuner og sank i 14. Det kan tyde på at urbaniseringen og flukten fra landbygda fortsetter.

Moskenes, som sliter tungt økonomisk er blant kommunene som opplever nedgang i folketallet. Kommunen er også den eneste i landet som for inneværende år ikke har blitt forespurt om å bosette flyktninger.

– Kommunen ble anmodet om å bosette i 2022 og 2023 uten at de har bosatt flyktninger. Kommunen ble ikke anmodet om å bosette i 2024 på bakgrunn av en helhetlig vurdering herunder anbefalinger fra Nordland fylkeskommune og KS, skrev IMDis direktør for bosetting og kvalifisering, Halwan Ibrahim, i en e-post til Kommunal Rapport i november i fjor.

Moskenes hadde en nedgang på 25 innbyggere i fjor, noe som innebærer at folketallet nå er nede i 954 personer. I prosentvis nedgang er Moskenes blant de kommunene som i fjor hadde størst nedgang i folketallet i fjor.

Flyktninger

SSBs folketallsstatistikk for 2021 viser at det i det året var nedgang i folketallet i 168 kommuner, men folketallet da økte i 186 kommuner. Russland invaderte Ukraina i februar 2022, noe som førte til en strøm av flyktninger både til Norge og andre land i Europa.

SSB peker også på at ukrainske statsborgere i sterk grad har bidratt til folkeveksten i Norge de to siste årene. Nettoinnvandringen til Norge i fjor endte på 52.600 personer.

(Tabellen viser folketall for hver kommune 1. januar. Haram brøt ut av Ålesund og ble på nytt en selvstendig kommune 1. januar i år, noe som forklarer tallene for Ålesund og Haram. Ålesund er i artikkelen regnet som en kommune med vekst i folketallet, ettersom tallene for utgangen av fjerde kvartal 2023 viser vekst sammenlignet med inngangen til 2023)

Powered by Labrador CMS