Nyheter
Sjekk folketallet i din kommune her
Lørenskog øker mest, Lavangen taper prosentvis flest innbyggere.
Folketallet var 5.425.270 ved inngangen til 2022. For første gang siden 2014 var det flere fødte enn året før. Tallet på innvandringer var tilbake på nivået fra før pandemien, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) publisert i dag, torsdag.
Færre i nord
I 2021 var det folkevekst i alle fylkene utenom de to nordnorske.
Innlandet gikk fra nedgang i 2020 til oppgang i 2021.
Veksten var sterkest i Viken, der det ble 13,5 nye innbyggere for hver 1.000.
– Begge de nordnorske fylkene hadde fødselsoverskudd og positiv nettoinnvandring, altså flere innvandringer enn utvandringer. Det var innenlandsk fraflytting som gjorde at befolkningen i nord minket i 2021, sier demograf Ane Tømmerås i SSBs artikkel om folketallet.
Oslo hadde en folkevekst på 2.800 personer. Det er det laveste siden 2000, og fylket hadde flere år med folkevekst på over 10.000 personer i mellomtiden.
– Både fødselsoverskuddet og innvandringen til Oslo økte. Det som trekker folkeveksten i hovedstaden ned, er en økning i tallet på flyttinger til andre steder i Norge, sier Tømmerås.
Ho peker på to ting som er viktige å ha med seg når man tolker disse tallene:
– I fjerde kvartal 2021 var det færre utflyttinger enn i samme periode i 2020. Det kan tyde på at økningen i utflyttinger har flatet ut, selv om det er for tidlig å si det sikkert.
– For det andre flytter Oslo-folk stort sett til andre sentrale kommuner, spesielt de som ligger nær Oslo, for eksempel Bærum, Lillestrøm og Lørenskog. Mange av de som flytter fra Oslo kommune, blir altså boende i tettstedet Oslo eller i et annet byområde. Det er ikke snakk om en stor flyttestrøm fra by til land, seier Tømmerås.
Nedgangen fortsetter i de minst sentrale kommunene
SSB deler kommunene inn i seks grupper etter hvor sentrale de er. I 2021 var det høyere folkevekst enn i 2020 på alle de seks nivåene, mye på grunn av økningen i fødsler og innvandringer. Likevel minket befolkningen i de to minst sentrale nivåene for femte året på rad.
– Det har i lang tid vært slik at en større og større del av befolkningen bor i de sentrale kommunene. Dette fortsatte i 2021, seier Tømmerås.