Nyheter

Victor Norman har ledet utvalget som har sett på demografiutviklingen i Distrikts-Norge. Bildet er tatt under en tidligere Arendalskonferanse.
Victor Norman har ledet utvalget som har sett på demografiutviklingen i Distrikts-Norge. Bildet er tatt under en tidligere Arendalskonferanse.

– Vi kan få et Distrikts-Norge som ligner et gamlehjem

Folketallet i distriktene vil ikke synke drastisk de neste tiårene. Men innbyggerne vil bli gamle. Norge vil bli todelt hvis vi ikke tenker drastisk nytt, sa Victor Norman da han presenterte demografirapporten.

Publisert Sist oppdatert

Fredag fikk distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland overlevert NOU-en «Det handler om Norge – Utredning om konsekvenser av demografiutfordringer i distriktene». Utvalget bak rapporten er ledet av den tidligere statsråden og økonomiprofessoren Victor Norman.

Utvalget mener analysene av demografiutfordringene viser at det er et stort behov for nytenkning om distriktenes plass i det norske samfunnet og om distriktspolitikken.

– Vi risikerer å få et Distrikts-Norge som ligner på et gamlehjem og et urbant Norge som dominerer samfunnsutviklingen og samfunnsdebatten, sa Norman da han presenterte rapporten. 

Han understreket at en 500 års trend er brutt. Det har vært fødselsoverskudd på bygda, og bygdeungdom har flyttet til byene. De siste tiårene har mye distriktspolitikk gått ut på å holde ungdommen i distriktene. Nå må vi ha en politikk som får urban ungdom til å flytte til bygda.

Gratis ferjer

To saker blir viktig for distriktene fremover, ifølge utvalget: gode tjenestetilbud tilpasset lokale forhold og nytenking og utprøving av nye virkemidler.

Utvalget forslår følgende virkemidler:

  • Bredbånd overalt, bedre veier mellom tunnelene, gratis ferjer som er en del av veinettet, bedre og billigere flyreiser. 
  • Desentralisert høyere utdanning og praksisplasser til alle helsefagarbeidere i kommunene. 
  • Mer fleksibel boligstruktur og større ansvar til Husbanken for å utvikle dette.

Som en forsøkspakke foreslås gratis SFO og barnehage, begrenset førerkort for 16-åringer, skattefritak for utleieboliger, saneringsstøtte for rive gamle, falleferdige bygg, og desentraliserte enheter for statlig virksomheter.

Norman mener kommunene er avgjørende for om dette skal lykkes. 

Utvalget foreslår også at frie og frittenkende kommuner skal ha et inntektssystem som gir dem reell handlefrihet. De skal ha kunnskap og evne til å mobilisere hele lokalsamfunnet. De skal også har frihet til å utvikle sitt særpreg og finne egne løsninger.

Tre rapporter

Hele Norge vil få en eldre befolkning i årene som kommer. Presset på helsetjenestene og eldreomsorgen vil bli stort.

– Finner vi ikke en nasjonal løsning, blir distriktene salderingsposten. Jeg tror vi må ha et system der pengene følger brukeren, sa Norman.

Statsråd Helleland sa at dette var en av tre rapporter hun har bestilt om distriktenes utfordring. Den første handlet om næringsutvikling i distriktene. Den er levert. Til våren kommer ungdommens distriktspanel med sin rapport.

– Vi ønsker oss ikke et todelt Norge. Vi vil ha distriktskommuner som dyrker sitt særpreg, sa hun.

Powered by Labrador CMS