Nyheter

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) mener det må være unødvendig å belaste skolene med å lage felles kjøreregler for mobilbruk. Her fotografert under et besøk på Rennesøy ungdomsskole i Stavanger i januar.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) mener det må være unødvendig å belaste skolene med å lage felles kjøreregler for mobilbruk. Her fotografert under et besøk på Rennesøy ungdomsskole i Stavanger i januar.

Én av sju kommuner risikerer Nessa Nordtuns pisk

14 prosent av kommunene vil la skolene selv bestemme om de vil ha mobilforbud. De risikerer å få kunnskapsministeren på nakken.Dette ble kommunene spurt om

Publisert Sist oppdatert

Nylig kom kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) med regjeringens nye anbefaling om strenge mobilrestriksjoner i skoletiden. Nordtun var klar på at regjeringen ville følge med på hvordan skolene velger å praktisere anbefalingen. «Og om det på sikt blir behov for et lovverk», uttalte kunnskapsministeren til NRK.

Én av sju kommuner vil at det skal være opp til skolen selv å bestemme om det skal være restriksjoner på mobilbruk i skoletiden. Det viser en spørreundersøkelse Kommunal Rapport gjennomførte blant kommunene like etter at mobilanbefalingen kom. 

Kunnskapsministeren vil ikke tallfeste hvor stor andel av skolene som kan tillate mobilbruk, før hun initierer et nasjonalt forbud i lovs form.

– Nå må kommunene få tid til å innføre Utdanningsdirektoratets anbefaling. Så vil vi følge opp dette videre i de faste spørreundersøkelsene til Utdanningsdirektoratet. Jeg er trygg på at dette nå blir gjennomført, norsk skole har god tradisjon for å følge tydelige faglige anbefalinger, og jeg opererer ikke med et konkret tall for måloppnåelse, sier Nessa Nordtun i en e-post via kommunikasjonsavdelingen.

Må få bestemme selv

I Oslo er utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) enig i at mobilbruken i skolen bør reguleres strengere. Hvordan dette skal reguleres i Oslo, skal byrådet bestemme før sommeren.

– Jeg er enig i anbefalingene fra Utdanningsdirektoratet om å regulere mobilbruk strengt i skolen. Mobiltelefonen har ingenting i klasserommet å gjøre. Samtidig mener jeg at skolene selv skal få friheten til å finne ut av hvordan de rent praktisk skal håndheve retningslinjene. Dette har de fleste skoler allerede gode ordninger for, sier Midtgarden i en e-post via kommunikasjonsavdelingen.

I dag varierer det hvilke regler de ulike skolene i Oslo har for mobilbruk. Mange skoler har allerede mobilhotell eller en eller annen form for forbud. Utdanningsbyråden sier at de vil vurdere hvordan de skal følge opp når de skal revidere og forskriftsfeste ordensreglementet i Oslo-skolen, som har frist 1. august.

Nessa Nordtun skriver at Utdanningsdirektoratet er tydelige på at regler for mobilbruk anbefales vedtatt i kommunens ordensreglement for skolene. 

– Så registrerer jeg at Høyre og Venstre nasjonalt ikke støtter felles kjøreregler på mobil, og at enkelte av kommunene de styrer ikke ønsker å følge disse anbefalingene, og heller vil dytte dette arbeidet over på rektorer og lærere på skolene. Det har de anledning til å gjøre, men de faglige anbefalingene fra direktoratet er veldig tydelige, slik at det bør være unødvendig å belaste skolene med dette, sier Nessa Nordtun i e-posten.

Ikke fritt fram

Ni av ti kommuner (91 prosent) har allerede generelle restriksjoner for bruk av mobiltelefon i skoletida, viser spørreundersøkelsen Kommunal Rapport har gjennomført:

  • 83,4 prosent har restriksjoner for mobilbruk både i klasserommet og i friminuttene.
  • 7,7 prosent har begrenset restriksjonene til å gjelde i klasserommet.
  • 8,9 prosent av kommunene har ikke generelle restriksjoner for mobilbruk.

Selv i kommuner uten generelle restriksjoner er det ikke fritt fram for elevene å bruke mobilen, viser undersøkelsen. Flere av disse oppgir at den enkelte skole har innført mobilforbud eller -restriksjoner i sine ordensregler.

– Alle skoler praktiserer restriksjoner i mobilbruk. De aller fleste har allerede en praksis som er i tråd med anbefalingene fra Utdanningsdirektoratet, men vi har ennå ingen kommunal retningslinje eller forskrift som spesifikt regulerer bruk av mobiltelefoner eller smartklokker/mobilklokker, sier Terje Larsen, kommunalsjef for skole i Asker.

Har vært unødvendig

I 2018 sa kommunestyret i Larvik nei til på pålegge skolene mobilforbud i skolen. De kom i stedet med en sterk oppfordring om mobilfrie timer og friminutt ved alle skolene i kommunen. Og ba om at elever, lærere, FAU, samarbeidsutvalg og skolemiljøutvalg skulle involveres i en prosess der hver enkelt skole satte i gang tiltak for å redusere mobilbruken.

I dag har alle Larviks barne- og ungdomsskoler mobilforbud i timene. Med ett unntak har alle skolene også mobilforbud i friminuttene.

– Vi har ikke hatt behov for generelle restriksjoner. Resultatet hos oss tyder på at når temaet er tatt opp på den enkelte skole, så har disse landet på at et mobilforbud er det beste for læringsmiljøet og læringsutbyttet, sier kommunalsjef for oppvekst og kvalifisering, Jan-Erik Norder.

Prinsipielt har han ment at det beste er om skolene selv drøfter og håndterer mobilrestriksjoner. 

– Vi ser jo at utfallet uansett blir det samme, i hvert fall hos oss. Dilemmaet oppstår dersom enkelte skoler kommer fram til en annen konklusjon, hva gjør vi som skoleeier da? Med bakgrunn i den anbefalingen som nå har kommet fra Utdanningsdirektoratet, så mener jeg nå at vi som eier like godt bør legge disse føringene for skolene som sentralt gitt ordensreglement vedtatt politisk, sier Norder.

Kommunalsjefen synes at anbefalingen fra direktoratet har vært tydeliggjørende.

Tror det blir felles regler

Skolene i Molde har så langt ikke hatt generelle restriksjoner mot mobilbruk. Kommunalsjef for oppvekst, kultur og velferd, Ann-Mari Abelvik, tror det går mot felles regler.

– Ny opplæringslov sier at skolereglementene skal vedtas som forskrift. Da tenker jeg det er naturlig at dette tas inn der. Jeg tror det går i retninga av at de fleste foreldre ønsker seg mobilfri skole. Og jeg tror det er smart, sier Abelvik.

Hun tror skolene i Molde har litt ulike regler for mobilbruk i dag. Og at noen er strengere enn andre. 

– Det har ikke vært så mye diskutert i rektorkollegiet hos oss. Det melder seg som en diskusjon nå. Som kommunalsjef tenker jeg at det er utfordringer i skolen som kan ha noe med mobilbruk å gjøre, slik som mobbing og svake resultater. Selv om jeg tror det er sammensatt. Det å fjerne mobilene er lavthengende frukt, sier Abelvik.

Dette ble kommunene spurt om

Kommunal Rapport ba kommunenes skolesjef/kommunalsjef for skole besvare tre spørsmål.

Undersøkelsen foregikk i form av et digitalt spørreskjema i tidsrommet 7–9. februar.

169 av 357 kommuner besvarte spørreskjemaet.

Spørsmålene kommunene ble stilt, var:

  • Har kommunen i dag generelle restriksjoner for elevers bruk av mobiltelefon i skoletida?
  • Planlegger kommunen å innføre restriksjoner på mobilbruk i skoletiden i form av lokal forskrift?
  • Vil det være opp til den enkelte skole å bestemme om det skal være restriksjoner på mobilbruk i skoletiden?

Artikkel er endret kl. 15 og oppdatert med en presisering av at Oslos utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden mener at mobilbruk i skolen bør reguleres strengere. Byrådet i Oslo skal før sommeren ta stilling til hvordan dette skal reguleres i Oslo.

Red.

Powered by Labrador CMS