Nyheter

Ida Aagaard, seksjonsleder i Arbeidstilsynet, sier at de aller fleste pålegg Arbeidstilsynet gir når de går på tilsyn hos skoler, er innenfor temaet vold trusler.
Ida Aagaard, seksjonsleder i Arbeidstilsynet, sier at de aller fleste pålegg Arbeidstilsynet gir når de går på tilsyn hos skoler, er innenfor temaet vold trusler.

Finner HMS-feil ved nesten hver eneste skole

Nesten alle undersøkte skoler har mangler ved HMS-arbeidet, konkluderer Arbeidstilsynet. Flest pålegg gis innenfor temaet vold og trusler.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av 2023 og 2024 har Arbeidstilsynet ført tilsyn med 123 skoler om forebygging av muskel-, skjelett- og psykiske plager. Her fant de feil ved 98 prosent av skolene. 

I samme periode har de hatt 11 tilsyn knyttet til forebygging og oppfølging av arbeidsulykker. Samtlige av disse fikk en reaksjon i etterkant, i form av pålegg, arbeidsstans eller overtredelsesgebyr.

– De fleste skolene har mangler i sitt systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. De aller fleste pålegg vi gir, gir vi innenfor teamet vold og trusler. Det kan være manglende kartlegging og risikovurdering, manglende opplæring og øvelse, manglende rutiner eller manglende system for oppfølging i etterkant av en hendelse, sier seksjonsleder Ida Aagaard i Arbeidstilsynets avdeling for tilsyn.

– Tilsynet viser at det er behov for å forsterke innsatsen for å forebygge og å håndtere situasjoner med vold og trusler i skoler, for å trygge både ansatte og elever, sier Tor Arne Gangsø, KS' områdedirektør for arbeidsliv, i en e-post.

Holder trykket oppe

Aagaard sier at Arbeidstilsynet vil holde særskilt øye med skoler gjennom hele 2024. Hvor mange flere skoletilsyn de lander på ved årsslutt, kommer an på ressurser og eventuelle andre prioriteringer de må gjøre underveis.

Ifølge seksjonslederen plukkes skolene ut på ulike måter. Det kan ligge tips, varsler eller ulykker til grunn. Eller så er de plukket ut ved en tilfeldighet.

– Hvis det nylig har vært annet og lignende tilsyn i virksomheten vil de nok ikke prioriteres for tilsyn, så sant ikke foregående tilsyn avdekket at det trolig vil være viktige med oppfølging, sier Aagaard.

Tilbyr veiledning

Siden i fjor høst har Arbeidstilsynet gjennomført et veiledningsopplegg mot forebygging av vold og trusler i skolen. Kommuner som blir valgt ut til å delta, får brev fra Arbeidstilsynet.

Veiledningen er rettet mot å gjøre skolene kjent med regelverket for forebygging av vold og trusler. Målet er å forbedre det systematiske, forebyggende arbeidet mot vold og trusler ved den enkelte skole.

Seniorrådgiver Ingri Litleskare i Arbeidstilsynet sier at hyppigheten av vold og trusler er størst i grunnskolen. Det er færre hendelser på videregående skole, men der er til gjengjeld de fysiske konsekvensene ofte større, fordi elevene er større og sterkere.

– Hyppigheten er størst blant de yngre elevene, viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt. Er nå det så alvorlig? spør noen. Det kan skje alvorlige hendelser også med små barn. Selv om de små elevene ikke fullt ut forstår betydningen av at de sier de vil drepe deg eller familien din, så opplever ansatte psykisk belastning ved å stå i daglige trusler. Det er vanskelig å skape et trygt og sikkert arbeidsmiljø, om de ansatte går rundt og er engstelige, sier Litleskare.

Svake på opplæring

Seniorrådgiveren minner om at arbeidsgiver har plikt til å kartlegge forhold ved arbeidsplassen som kan føre til at arbeidstaker blir utsatt for vold eller trussel om vold. Det finnes også et forskriftskrav om opplæring og øvelse. 

Tilsynene har vist at risikovurdering, opplæring og øvelse er noen av de feltene skolene er svake på.

– Vi sier ikke hvordan opplæringen skal foregå. Det kan være store forskjeller mellom to skoler i samme kommune. Noen skoler spør om de kan opprette interne kurs. Det er ingenting som tilsier at de ikke kan det. Det viktige for Arbeidstilsynet, er at de klarer å videreføre den røde tråden fra risikovurderingen til den opplæringen som gis, sier Litleskare.

Hun vil ikke spekulere på hvorfor antallet avviksmeldinger om vold og trusler mot ansatte i skolen øker. 

– Uansett har arbeidsgiver et ansvar, sier Litleskare.

KS bekymret

Gangsø skriver at Arbeidstilsynet fokuserer på et vanskelig og komplekst tema, som både KS og kommunesektoren er opptatt av. 

Ifølge Gangsø jobber nå KS og partene på arbeidstakersiden sammen om å utvikle støttemateriell om risikovurdering. KS samarbeider også med de andre partene i arbeidslivet med å utvikle veiledere om hvordan vold kan forebygges, og hvordan ansatte kan ivaretas bedre. 

– Økningen i trusler og vold i skolen bekymrer KS. Årsakene til vold og trusler er mange og sammensatte, og man kan ikke peke på en enkelt grunn. Ikke alt kan løses i skolen. Vold og trusler blant barn og unge må sees i et bredt samfunnsperspektiv, skriver Gangsø.

Powered by Labrador CMS