Hovedårsaken til den høye snittprisen for øyeblikkelig hjelp døgntilbud er at kapasitetsutnyttelsen bare har vært på 33 prosent i perioden Riksrevisjonen har undersøkt. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Hovedårsaken til den høye snittprisen for øyeblikkelig hjelp døgntilbud er at kapasitetsutnyttelsen bare har vært på 33 prosent i perioden Riksrevisjonen har undersøkt. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sjokkregning for øyeblikkelig hjelp

Bare en tredel av kommunenes plasser i tilbudet øyeblikkelig hjelp døgnopphold (ØHD) blir brukt. Snittprisen per liggedøgn er tre ganger så høy som på sykehus, ifølge Riksrevisjonen.

Tirsdag la Riksrevisjonen fram sin gjennomgang av status for samhandlingen mellom kommunale og statlige helsetjenester, fire år etter at samhandlingsreformen ble satt ut i livet.

Ett av hovedpunktene i rapporten handler om kommunenes bruk av øyeblikkelig hjelp døgnopphold (ØHD). Der konkluderer Riksrevisjonen med at tilbudet ikke benyttes slik intensjonen har vært. Blant annet har tilbudet vært langt dyrere enn forutsatt.