Hittil i år har landets kommuner fått tilskudd til 90 nye psykologstillinger, ifølge helseminister Bent Høie (H). Foto: Bjørn Stuedal
Hittil i år har landets kommuner fått tilskudd til 90 nye psykologstillinger, ifølge helseminister Bent Høie (H). Foto: Bjørn Stuedal
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

48 nye kommuner får tilskudd til psykologer i år

Det er fortsatt mulig å søke om tilskudd til psykologstillinger for 2019. Se listen over hvor mange kommuner som har fått tilskudd.

Fra 1. januar 2020 er det et krav at alle kommuner skal ha psykologkompetanse. I år er derfor siste året kommunene kan motta tilskudd fra staten til å rekrutterer psykolog. Deretter vil midlene gå inn i rammen til kommunene.

I alt 350 kommuner og bydeler har fått tilskudd til 591 psykologstillinger i 2019. 48 nye kommuner har fått tilskudd i år. 14 av disse ligger i Nordland, og 11 i Troms.

Tidlig hjelp

En rapport fra SINTEF viser at tilskuddsordningen til psykologer i kommunene har vært avgjørende for den store økningen i antall psykologstillinger i kommunene. I 2013 var tallet 179.

– Det er behov for kompetansen til psykologene i kommunen. Vi har derfor fortsatt å styrke tilskuddsordningen, slik at alle kommuner skal kunne rekruttere psykolog innen lovkravet trer i kraft. Det er viktig at kommuner som enda ikke har psykolog, benytter seg av tilskuddsordningen, sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding. 

I budsjettet for 2019 økte regjeringen bevilgningen til psykologer i kommunene med 50 millioner kroner, tilsvarende om lag 120 nye årsverk. Samlet bevilges 205 millioner kroner i år.

– Når folk får hjelp tidlig, er det med på å bidra til å redusere sosiale helseforskjeller som varer livet ut, sier Høie.

Det gjenstår 32,6 millioner kroner som lyses ut nå med søknadsfrist i september.