Sykemeldt ordfører får hjerter og tommel opp

Helse. Etter flere hektiske måneder sa kroppen til Drangedal-ordfører Tor Peder Lohne (Sp) stopp.
Drangedal-ordfører Tor Peder Lohne (midten) har måttet ta en pause. Her fra et tidligere kommunestyremøte, flankert av varaordfører Arnt Olav Brødsjø (t.v.) og rådmann Jørn Chr. S. Knudsen. Foto: Didrik Linnerud Arnesen

Torsdag la Lohne ut følgende melding på sin Facebook-konto:

«Gode folk! Dei siste månadene har vore hektiske. Etter vedvarande innsats både på jobb og privat har kroppen gitt tydelege signal på at det har blitt for mykje, og av den grunn er eg sjukemeldt inntil vidare.

Ikkje noko ønska situasjon, og eg er lei meg for at eg i ein periode ikkje får jobbe med det eg er så heldig å jobbe med! Likevel vil eg følge legens råd og ta det med ro så lenge det er nødvendig. Forhåpentligvis blir det ikkje så alt for lenge. (…)

Eg kommer sterkare tilbake og eg ser fram til å vere der eg helst vil vere: på jobb for folk i Drangedal!»

– Jeg tenkte det var greit å være åpen om at også en ordfører bare er et menneske. At det går an å bli sliten fra tid til annen. Jeg har fått tilbakemeldinger fra flere om at det er noe også andre har kjent på kroppen, sier Lohne til Kommunal Rapport.

Han har godkjent at Kommunal Rapport publiserer meldingen hans.

Skred av god bedring

Meldingen utløste et skred av kommentarer og reaksjoner fra Drangedal-ordførerens mange Facebook-venner. Fredag formiddag hadde innlegget nådd 310 tommel opp, 77 hjerter og 3 gråtefjes.

Blant de mange hundre som har kommentert innlegget er Karianne Sydtveit Reiten (Ap), som var ordfører i Drangedal før Tor Peder Lohne tok over i 2015:

«Jeg har hatt på den “hatten” og bært på den “ryggsekken” du gjør nå, og la meg si det forsiktig: Det er ikke for “pingler”! Personlig mener jeg du er mer menneskelig når du opplever detta enn om du ikke hadde gjort det. Ta deg en velfortjent timeout og tenk kun på deg og dine! Du kommer plutselig tilbake, god som ny!», skriver Reiten, som legger til både smileblunkefjes og tommel opp.

– Det er helt åpenbart at det å være ordfører er en del av årsaken, selv om det er en kombinasjon av flere ting. Det krever sitt å være i en slik rolle. Samtidig er det et ufattelig privilegium. Man må tåle et visst press, og det gjør jeg, sier Lohne.

Setter pris på støtten

Partifelle og kollega i Eidsvoll, ordfører John-Erik Vika, har kommentert: «Det viktigste er egen helse og familie. Så er vi i tillegg en stor familie som støtter deg».

Også stortingsrepresentant Solveig Sundbø Abrahamsen (H) har ønsket Lohne god bedring.

Ove Mellingen, redaktør i Telemarkavisa, har kommentert: «Ta vare på deg selv. Gode tanker til Drangedal.»

Drangedal-ordføreren sier at hensikten med å legge ut innlegget var å informere om hvorfor han var sykemeldt, og ikke å høste sympati. Han setter likevel stor pris på all støtten han har fått, både fra innbyggere, partifeller og andre.

– Jeg ønsker ikke å overdramatisere min situasjon. Når jeg er klar, kommer jeg tilbake igjen, sier Lohne.

Tar ny runde

I Kommunal Rapports ordførerundersøkelse sommeren 2018 svarte 26 prosent av ordførerne at de ikke kunne tenke seg en periode til. 15 prosent visste ikke, eller ønsket ikke å svare. Blant dem som ikke kunne tenke seg en ny runde, pekte de fleste på alder og fartstid. Mange oppga også at de ønsket mer fritid og mer tid til familie.

Lohne har takket ja til en ny runde i politikken, og topper Drangedal Sps liste foran høstens kommunevalg.

– Det er et kjempeprivilegium å være ordfører, og jeg ønsker å fortsette hvis velgerne vil det. Både framtidshåpet og humøret er godt. Det er mest at jeg trenger å slappe av. Jeg tar en dag av gangen og gjør nyttige og hyggelige ting hjemme, sier Lohne.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.