Nyheter

Fastlege Jan-Øyvind Lorgen i Eidskog kommune, som også er kommuneoverlege i Eidskog og Grue, brutt kravene til forsvarlige helsetjenester ti ganger på like mange år. Nå har han fått krav om kompetansehevende tiltak av Fylkeslegen.
Fastlege Jan-Øyvind Lorgen i Eidskog kommune, som også er kommuneoverlege i Eidskog og Grue, brutt kravene til forsvarlige helsetjenester ti ganger på like mange år. Nå har han fått krav om kompetansehevende tiltak av Fylkeslegen.

Brøt krav om forsvarlig helsehjelp ti ganger. Nå lover fastlegen bedring

De siste ti årene har fastlegen brutt kravene om forsvarlig helsehjelp ti ganger. Etter møte med Statsforvalteren skal legen gjennomføre kompetansehevende tiltak.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har hatt et møte med legen, og det var et fint møte. Jeg tror han har forstått alvoret i saken, sier fylkeslege Harald Vallgårda i Innlandet.

Tre lovbrudd på kort tid

I februar kunne Kommunal Rapport avdekke at fastlege Jan-Øyvind Lorgen i Eidskog kommune, som også er kommuneoverlege i både Eidskog og Grue, har brutt kravene til forsvarlige helsehjelp åtte ganger siden 2015. Totalt har legen ti brudd på helselovgivningen siden 2014, og tre av de alvorligste lovbruddene har skjedd i løpet av det siste året.

– Hvis jeg har hatt 20–30 konsultasjoner fem dager i uken, og jobber 47 uker i året, innebærer det 4700–7050 konsultasjoner årlig. Ut fra disse tallene så har jeg altså omtrent ett pliktbrudd i året på disse 4700–7050 konsultasjonene. Det er trist at jeg har gjort disse feilene. Jeg tar lærdom av dem for å bli en bedre lege, og har en konstruktiv og nyttig dialog med Fylkeslegen om frivillige forbedringstiltak, skriver Lorgen i en e-post til Kommunal Rapport.

Fylkeslege Harald Vallgårda i Innlandet har hatt et møte med fastlege Jan-Øyvind Lorgen i Eidskog.

Har brukt kort tid

Etter at Kommunal Rapport omtalte saken bestemte fylkeslegen i Innlandet å innkalle fastlegen til et veiledningsmøte. Dette ble avholdt på Hamar i mars, og i referatet fra møtet kommer det fram at Lorgen erkjenner at han ikke er flink nok til å kommunisere med pasientene.

«Fra Statsforvalterens siden ble det vist til at tre av tilsynssakene dreier seg om sykebesøk i pasientens hjem der Lorgen ser ut til å ha brukt svært kort tid. Lorgen medga at det kan hende at han tar beslutninger for raskt», heter det i referatet fra møtet.

Legen viste i møtet til at han som andre allmennleger har vært under sterkt press fra sykehuset om å unngå unødvendige innleggelser.

Kompetansehevende tiltak

I referatet står det at Lorgen ble spurt om hva han selv mente han kunne gjøre for å unngå fremtidige tilsynssaker.

«Han fortalte at han skal begynne med smågruppeveiledning som ledd i opplegget for å beholde/fornye spesialiteten i allmennmedisin. Han planlegger også hospitering», står det i referatet.

Statsforvalteren viser til at faglig pålegg også er et mulig virkemiddel dersom det kommer flere alvorlige tilsynssaker mot legen. I referatet pekes det videre på at faglig pålegg som hovedregel ikke benyttes dersom legen frivillig gjennomfører kompetansehevende tiltak.

«Det ble avtalt at Lorgen skal tenke gjennom hvilke kompetansehevende tiltak han mener kan hjelpe han i å få en bedre kommunikasjon med pasientene og ikke bestemme seg for raskt når det gjelder diagnose/behandling», står det i referatet.

Er i gang med tiltak

Til Kommunal Rapport uttaler Lorgen at han skal igangsette forbedringstiltak i løpet av kort tid.

– Når det kommer til konkrete forbedringstiltak, så skal jeg ta et kommunikasjonskurs nå i mai. Jeg har også vært på praksisbesøk, og skal på flere praksisbesøk. Videre har jeg startet smågruppeundervisning med to andre allmennlegespesialister. Dette er også for å fornye allmennlegespesialisteten, og er i tråd med hva Fylkeslegen mener jeg bør gjøre for å forbedre meg, skriver Lorgen.

Viste til misnøye

I referatet fra møtet mellom Lorgen og fylkeslegen kommer det fram at fastlegen understrekte at han hadde arbeid svært mye under pandemien, men at arbeidsbyrden nå er redusert. Ifølge referatet har Lorgen 1300 pasienter på sin fastlegeliste, og han arbeider i tillegg som kommuneoverlege i to kommuner. Legen gir uttrykk for at det er mange som misliker ham i Eidskog.

«Lorgen fortalte at mange i Eidskog misliker ham fordi han følger veilederne fra Helsedirektoratet og krever at pasienter trapper ned på vanedannende legemidler», står det i møtereferatet.

«Han sa at han også hadde blitt mislikt fordi han følger regelverket når det gjelder pasienttransport», står det i referatet, og det pekes på at dette kan ha hatt påvirkning i en av sakene som endte med brudd på kravene til forsvarlig helsehjelp.

Skal gi tilbakemelding

I referatet kommer det fram at Lorgen skal gi en skriftlig tilbakemelding til Statsforvalteren i Innlandet om hvilke kompetansehevende tiltak han har gjennomført, og hvilke han har planlagt fremover.

– Innen slutten av september skal få en skriftlig tilbakemelding fra Lorgen angående kompetansehevende tiltak som er utført og hva som er planlagt, sier Vallgårda.

Powered by Labrador CMS