Nyheter

Natt til lørdag 7. Mai 2022 ble Trondheim kommune de første til å ta i bruk den nye Helseplattformen. Nå mener flere fastleger at plattformen ikke fungerer godt nok til at de kan ta den i bruk.
Natt til lørdag 7. Mai 2022 ble Trondheim kommune de første til å ta i bruk den nye Helseplattformen. Nå mener flere fastleger at plattformen ikke fungerer godt nok til at de kan ta den i bruk.

Fastleger roper SOS om Helseplattformen

Statsforvalteren i Trøndelag får fortsatt bekymringsmeldinger fra fastleger om Helseplattformen. Tillitsvalgt fastlege har ingen tro på en forbedret versjon. HELSEPLATTFORMEN

Publisert Sist oppdatert

– Fastleger i en rekke kommuner sier nei til Helseplattformen. De ser at den ikke egner seg for fastlegekontor, sier hovedtillitsvalgt Torstein Sakshaug i Allmennlegeutvalget for fastlegene i Trondheim.

– Helseplattformen egner seg ikke for fastlegekontor, sier hovedtillitsvalgt og fastlege Torstein Sakshaug i Trondheim.

Helseplattformen skal være en felles elektronisk pasientjournal for kommuner, sykehus, private spesialister og fastleger i Helse-Midt Norge. St. Olavs hospital og Trondheim kommune valgte det amerikanske selskapet Epic til å utvikle plattformen. Målet var å sikre at informasjon følger pasienten gjennom hele pasientforløpet. 

Men leger på både St. Olavs hospital og fastleger har helt siden plattformen ble tatt i bruk varslet om alvorlige feil. Fylkeslege Jan Vaage i Trøndelag har bekreftet overfor lokal presse at minst to dødsfall svært sannsynlig har sammenheng med Helseplattformen. Årsaken er blant annet forsinket behandling fordi henvisninger havner feil.

De siste ukene har fastleger i Trondheim, Malvik, Verdal, Levanger, Kristiansund, Ålesund og Molde tydelig sagt at de ikke ønsker Helseplattformen.

– Fra vondt til verre

Et søk i postjournalen til Statsforvalteren i Trøndelag viser at fastleger fortsatt varsler om alvorlige mangler med Helseplattformen. «Dette går ut over liv og helse. Det er snart ett år siden St. Olav innførte Helseplattformen, dette kan ikke fortsette», skriver fastlege Arne Winsnes ved Granåsen legesenter i Trondheim i en mail.

Fastlege Bent Korssjøen ved MediSyd A/S i Trondheim varslet i oktober at rotet med Helseplattformen har gått fra vondt til verre. «Vi har daglige funn av manglende info fra St. Olavs etter pasientkontakt. Vi vet snart ikke hvordan vi skal håndtere alle som tar kontakt på grunn av uklarheter ved sykehuset», skrev han 17. oktober.

Ti dager senere sendte han et nytt bekymringsvarsel til Statsforvalteren: «Vi har ikke kapasitet til å melde alle avvik. Dette er så ille at vi snart må stenge all elektronisk samhandling med St. Olavs da det blir mer rot faktisk å ha dette».

Lager ny versjon

Intensjonen med Helseplattformen er at alle helseaktørene i Helse-Midt Norge skal ta i bruk plattformen. Da arbeidet med å utvikle journalen startet høsten 2019, ansatte Helseplattformen fastleger for å sikre at journalen ble skreddersydd behovet til fastlegene. Men Øya legesenter i Trondheim og legevakten i Trondheim som tok i bruk journalen varslet kjapt om alvorlige mangler.

Helseplattformen har nå laget en ny utgave for fastlegene som Vanylven legesenter på Sunnmøre skal ta i bruk i desember. Men Sakshaug, som også er styremedlem i Allmennlegeforeningen og fastlege i Trondheim, har liten tro på at den nye utgaven vil gjøre fastleger mer positive til Helseplattformen. 

– Helseplattformen er forbedret, men det er fortsatt samme versjon, sier han.

– Du satt selv i faggruppen med fastleger som var med på å utarbeide Helseplattformen for fastleger. Hva gikk galt?

– Jeg tror vi klarte å lage den beste løsningen som vi kunne innenfor rammene til Epic. Epic er i utgangspunktet en ganske låst pakke som er bygget på et helt annet helsevesen enn det norske. Det er designet for et forsikringsfinansiert helsevesen, ikke vårt folketrygdbaserte system. 

Direktør lover bedre versjon

Viseadministrerende direktør Christer Mjåset i Helseplattformen sa i fjor at det ikke blir noen Helseplattform uten fastlegene. Nå har han tro på en den nye versjonen.

– Vi tror at det er det endelige produktet vi leverer, som vil være avgjørende når det gjelder å snu skepsisen blant fastleger, ikke hva noen tror og tenker i forkant. Løsningen som ble levert i mai 2022, var ikke god nok. Vi jobber nå med Epic for å forbedre brukervennligheten, og de første leveransene kommer nå i høst. Vi gir oss ikke før vi er fornøyd med produktet, skriver han i en e-post til Kommunal Rapport.

– Vi gir oss ikke før vi er fornøyd med produktet, sier viseadministrerende direktør Christer Mjåset i Helseplattformen.
– Vi gir oss ikke før vi er fornøyd med produktet, sier viseadministrerende direktør Christer Mjåset i Helseplattformen.

Advarer mot nye sykehus

Styret i Helse Møre og Romsdal HF skal 7. desember ta stilling til om de vil opprettholde planen om å rulle ut Helseplattformen i Møre og Romsdal fra april neste år. Administrerende direktør Olav Lødemel i Helse Møre og Romsdal vil usette utrullingen.

Fastlegene i Kristiansund, Ålesund og Molde og Møre og Romsdal legeforening advarte nylig kraftig mot planene.

– Til tross for stadige forsikringer fra Helse Midt- Norge og Helseplattformen om at nå går alt så meget bedre, at alle feil er rettet og at forbedringer er rett rundt hjørnet, så beskrives virkeligheten på bakken som en helt annen, skriver legene i et åpent brev.

Helseplattformen har fått kritikk fra en rekke offentlige instanser, sist fra Riksrevisjonens rapport om utnyttelse av IT-systemer på sykehus.

– Ingen av helseregionene har lyktes godt nok med å digitalisere kurvesystemene sine, men Helseplattformen fungerer klart dårligst. Det kan få konsekvenser for pasientsikkerheten og er belastende for de ansatte. Dette er kritikkverdig, sa riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen da han la fram rapporten.

HELSEPLATTFORMEN

  • Helseplattformen omfatter Helse-Midt Norge og alle kommunene i Trøndelag, Møre og Romsdal, i tillegg til Bindal i Nordland og Os i Innlandet.
  • Den omfatter 66 kommuner og omtrent 40.000 helseansatte.
  • Kostnadsrammen var i utgangspunktet 3,7 milliarder kroner.
  • 19 kommuner har nå tatt i bruk Helseplattformen, i tillegg til St. Olavs hospital.
  • 15 kommuner har inngått avtale om å innføre løsningen.
Powered by Labrador CMS