Nyheter

– Det er ikke nødvendigvis bare tillitsvalgte som setter foten ned for endringer, sier seniorforsker Leif Moland ved Fafo.
– Det er ikke nødvendigvis bare tillitsvalgte som setter foten ned for endringer, sier seniorforsker Leif Moland ved Fafo.

Heltidsforsker refser kommunetopper: – De sparer seg til fant

Manglende støtte fra kommunens toppledelse er en stor utfordring for Tørnprosjekter, viser en ny rapport.TØRN

Publisert Sist oppdatert

–Ett av hovedfunnene i delrapporten om Tørn er at kommunale ledere på toppnivå ikke forstår viktige forutsetninger for å kunne bruke ressursene bedre, sier seniorforsker Leif Moland ved Fafo.

Sammen med forsker Ketil Bråthen har Moland nå ferdigstilt en underveisevaluering av Tørnprogrammet

TØRN

  • Tørn har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Prosjektet startet med et oppdrag fra Helsedirektoratet til KS i 2020.
  • Målet er at kommunene skal øke kvaliteten i helse- og omsorgssektoren gjennom nye arbeids- og organisasjonsformer. 
  • Programmet omfatter nå omtrent 200 kommuner og er utvidet til et nasjonalt program for hele helse- og omsorgstjenesten.

Kommunal Rapport skrev i fjor at Tørn utmerker seg ved å være mye bedre organisert og driftet enn tidligere utviklingsprosjekter i kommunene, som for eksempel Kvalitetskommuneprogrammet i 2006 og Sammen om en bedre kommune i 2011.

Savner toppstøtte 

Nå har Fafo evaluert Tørn ved blant annet å sende ut spørreundersøkelse til prosjektledere i 63 kommuner og intervjue prosjektledere i 12 som kommuner som har utmerket seg positivt: Kongsberg, Midt-Telemark, Tromsø, Aurland, Lillestrøm, Bodø, Vadsø, Ringerike, Sandefjord, Ullensvang, Asker og Gran.

Kommunene skryter fortsatt av KS. De mener at programopplegget har vært både strukturert og variert. 

Men mange prosjektledere sier at gjennomføringen av gode utviklingsprosjekter har vært vanskelig på grunn av manglende toppforankring og engasjement hos ledelsen, turnover blant nøkkelpersoner, krevende partssamarbeid, endringsmotstand blant ansatte som forsterkes av deltidskulturen, manglende ressurser og enkelte taktiske feilgrep. 

Blant disse utfordringene skiller mangelen på støtte fra kommunens ledelse seg ut.

– Manglende støtte fra kommunens ledelse er, der dette gjelder, den mest grunnleggende av disse utfordringene og samtidig en av utfordringene det burde være enklest å gjøre noe med, heter det i rapporten.

– Nok ansatte lønner seg

Moland utdyper kritikken av toppledere slik:

– Kulturendring er som regel et motvindsprosjekt. Ledere som skal drive med endringer må ha støtte fra ledelsen lenger opp, i tillegg til tilstrekkelige ressurser. Avdelingsledere får ofte ikke tid nok til å gjennomføre endringer. Ett år er for kort tid til å jobbe med Tørn i tillegg til alt det daglige arbeidet, sier han. 

- Kan spare penger

Seniorforskeren etterlyser større forståelse hos kommunale toppledere om at det lønner seg å satse på nok ansatte.

– Det er ikke nødvendigvis bare tillitsvalgte som setter foten ned for endringer. Vi ser ofte at det er ledere som ikke vil. Vi vet at kommuner kan spare penger på vikarbruk hvis de har en nok bemanning, sier han og gir følgende eksempel:

– Fem ansatte kan være akkurat nok til å få en virksomhet til å gå rundt, mens det blir behov for vikar hvis én blir syk. Det skjer ofte, vi vet at kommunale virksomheter har et forutsigbart fravær på mellom 15 og 25 prosent. Ved å oppbemanne til seks ansatte, vil virksomheten spare penger til vikar. Men vi ser at kommunepolitikere og økonomidiktører setter foten ned. De sparer seg til fant. 

Sliter med heltid

Kommuner som deltar i Tørn kan jobbe med tre mål: Ny oppgavedeling, ny organisering av arbeidet og arbeidstiden og hensiktsmessig bruk av velferdsteknologi i ny oppgavedeling.

Ny organisering av arbeidet og arbeidstiden handler blant annet om å utvikle heltidskultur, redusere vikarbruken, og øke kontinuiteten i bemanningen. 

Om lag halvparten av kommunene i spørreundersøkelsen og de fleste av case-kommunene har hatt et mål om økte stillingsstørrelser. Få kommuner har besvart spørsmålet om konkrete endringer i stillingsstørrelse gjennom spørreundersøkelsen. Derfor vet Fafo ikke sikkert hvordan utviklingen har vært, men de har fått et inntrykk:

 – Enkelte kommuner har lyktes, både når det gjelder flere heltidsstillinger og økning av gjennomsnittlig stillingsstørrelse. Noen kommuner har derimot opplevd å stå mer eller mindre på samme sted, mens andre igjen har hatt en tilbakegang, heter det i rapporten.

Når det gjelder ny oppgavedeling, slår Fafo fast at oppgavedeling tar tid, og flere kommuner er fremdeles er i en tidlig fase av arbeidet.

Det samme gjelder hensiktsmessig bruk av velferdsteknologi i ny oppgavedeling.

Her kan du se lanseringen av rapporten «Ny tørn for effektive helse- og omsorgstjenester Underveisevaluering av Tørn-programmet».

Powered by Labrador CMS