Nyheter

Flere vikarbyråer har trappet opp virksomheten i Norge i det siste, selv om kommunenes utgifter til vikarbyråer gikk ned i fjor sammenliknet med 2022.
Flere vikarbyråer har trappet opp virksomheten i Norge i det siste, selv om kommunenes utgifter til vikarbyråer gikk ned i fjor sammenliknet med 2022.

Kommunene brukte minst 1,9 milliarder kroner på helsevikarer

Med 311,7 millioner kroner i inntekt fra kommuner er Ecura Care AS den største leverandøren av vikarer til pleie og omsorg. – Vi redder liv, sier daglig leder Petter Nyhagen i Ecura Care.Slik har vi regnetTRE PÅ TOPP

Publisert Sist oppdatert

Norske kommuner brukte minst 1.916.723.163 kroner på helsevikarer fra vikarbyråer i 2023, ifølge de foreløpige tallene fra leverandørdatabasen til Kommunal Rapport. Tallene gjelder vikarer til institusjoner og hjemmetjeneste og selskaper som opererte i Norge i 2023.

Ecura Care AS er den største leverandøren til norske kommuner med 332 millioner kroner. Så følger Dedicare AS (270 millioner kroner), Focus Care Norge AS (250 millioner kroner) og Konstali Helsenord AS (176 millioner kroner). 

Du kan se en oversikt over vikarbyråene nederst i saken.

Ecura-konsernet sysselsetter nå nærmere 4.000 ansatte gjennom en rekke oppkjøp. I 2022 kjøpte Karbon Invest med Jens Rugseth i spissen ut den største aksjonæren Longship Private Equity som er registrert i skatteparadiset Guernsey. Jens Rugseth har flere ganger kritisert den norske formuesskatten offentlig, og han og flyttet til Sveits i 2022.

Slik har vi regnet

Kommunal Rapport har bedt alle kommuner og fylkeskommuner om å sende oss leverandørdata for 2023. Per 23. mai mangler tall fra 16 kommuner. De utgjør 68.000 innbyggere

Vi har summert kommunesektorens kjøp fra selskap med norsk organisasjonsnummer registrert innenfor næringskode 78.200 «utleie av arbeidskraft» og som samtidig har levert tjenester innen kostrafunksjon 253 (helse- og omsorgstjenester i institusjon) og 254 (helse- og omsorgstjenester til hjemmeboende).

Vi har kun tatt med selskaper som spesialiserer seg på utleie av helsepersonell.

Alle kommuner og fylkeskommuner er bedt om å sende inn data uten merverdiavgift.

Kritikk fra professor

Vikarbyråer har lenge vært i hardt vær. Bare siden nyttår har blant annet Tromsø, Brønnøy, Fredrikstad, Oppdal, Frogn, Bodø og Vågan forklart budsjettsprekk med bruk av vikarbyråer i helse- og omsorgssektoren. 

Nylig sa professor Terje P. Hagen at sykepleiere og leger er i ferd med å lure både kommuner og sykehus. Lukrative ordninger fra vikarbyråene gjør at mange ansatte slutter og går over i vikartjenester, påpekte Hagen, som er professor ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo på et seminar i regi av KS.

Daglig leder Petter Nyhagen i Ecura Care AS synes kritikken er trist.

– Ifølge Fafo er antallet midlertidige ansatte direkte til kommuner og sykehus en mye større del enn midlertidige ansatte fra vikarbyråer. Det kan virke som om politikere mener at kommuner hiver penger ut av vinduet når de bruker vikarbyråer. Men de får jo noe tilbake. Vi bidrar til redde liv fordi kommunene får tilbud om viktig helsehjelp, sier han.

Daglig leder Petter Nyhagen i Ecura Care AS.

– Media har fortalt om sykepleiere som har sagt opp fast jobb for å bli vikar. Hvordan ser du på det?

– Jeg har sett oppslag, men vi har ikke merket noen økt tilstrømming av norske sykepleiere. Jeg tror ikke det er noen trend.

TRE PÅ TOPP

Ecura AS

  • Selskapet er 100 prosent norskeid.
  • Ecura Care AS ble etablert i 2008 som Ambio Helse og siden kjøpt opp av Ecura-konsernet.
  • Ecura Care AS har hovedkontor i Oslo og avdelinger i Steinkjer, Bergen, Flå, Tromsø og Alicante.
  • Selskapets tjenester omfatter heldøgns tjenester for personer med sammensatte bistandsbehov, veiledningstjenester, brukerstyrt personlig assistanse (BPA), hjemmetjenester, vikartjenester for helsepersonell samt poliklinisk rusbehandling (Vangseter).
  • I 2022 var driftsresultat før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger 112 millioner kroner.

Dedicare AS

  • Dedicare startet i Sverige i 1996 og ble børsnotert på Nasdaq Stockholm i 2011.
  • Selskapet åpnet kontorer i Norge i 2002 og leier ut blant annet leger og sykepleiere gjennom tre norske aksjeselskap.
  • Selskapet har kontorer i Stjørdal og Oslo.
  • Dedicare AS og Dedicare Doctor AS tok ut 77 millioner kroner til sammen i utbytte i 2022.

Focus Care Norge AS

  • Selskapet tilbyr sykepleiere og helsefagarbeidere til kommuner og sykehus.
  • Focus Care Norge AS har avdelingskontorer i Trondheim, Bergen og Kirkenes.
  • Focus Care Norge omsatte i 2022 for 274 millioner og leverte et overskudd på 17 millioner kroner.

Vil ansette indiske sykepleiere

Flere vikarbyråer har trappet opp virksomheten i Norge i det siste. Nylig inngikk Focus Care Group, konsernet som står bak Focus Care Norge, et nytt stort partnerskap. Konsernet har etablert Nursing Norway AS, som i januar inngikk partnerskap med World Trade Center Pune India. Nursing Norway AS skal rekruttere sykepleiere fra India og andre asiatiske land til Focus Care Group og direkte i kommuner. Målet er 3.000 sykepleiere til Norge i løpet av de neste fem årene, ifølge en pressemelding fra Focus Care Group.

Siden nyttår har Ecura-konsernet trappet opp satsing i Nord-Norge. Det siste oppkjøpet til Ecura var Helsepartner Omsorg, et selskap med hovedkontor i Tromsø. Et nytt selskap, Ecura Nord AS, skal tilby bemanning, botjenester og helsevikarer i Nord-Norge, opplyser Nyhagen.

– Vi har tidligere levert tjenester både innen bemanning og botjenester i Nord-Norge, men ønsker en mer tydelig tilstedeværelse i nord. Ecura Nord vil først og fremst rette seg mot det kommunale markedet, sier han.

Kommunenes utgifter til vikarbyråer gikk ned i fjor fra 2,6 milliarder kroner i 2022. Nyhagen er overbevist om at årsaken er økt behov for vikarer under pandemien. 

– Mange kommuner ville skjerme fast ansatte, og det ble opprettet covid-19 sentre. Vi hjalp hverandre, og vi samarbeidet godt. Samtidig kom det til nye, mindre selskaper uten rammeavtaler som fakturerte veldig høyt. Det ble en lønnsspiral, der vikarer gikk fra ett selskap til et annet. Et restmarked (overskudd av vikarer, red.anm.) er bra, men det bør ikke være for stort, sier han.

– Flere kommuner sier at de ønsker å redusere behovet for vikarer. Har du tro på at de vil klare det?

– Jeg er utdannet sykepleier og har jobbet med dette i 21 år. Det vil alltid vil være behov for kortsiktige, midlertidige ansatte. Å jobbe med mennesker krever mennesker. Vi tilfører Norge viktige ressurser. Det vil være helt feil hvis hver enkelt kommune skulle utviklet sine egne språkskoler i utlandet og sjekket papirer og referanser. 

Språkskole i Spania

En tredel av sykepleievikarene i Ecura Care kommer fra Norden. Resten kommer fra Baltikum og Spania. Selskapet har en språkskole i norsk i Spania. Lengden på arbeidsoppdrag i Norge er i gjennomsnitt åtte til 12 uker. 

– Alle er i utgangspunktet fast ansatt. Vi har lønnsplikt, det er vår oppgave å skaffe jobber. Alle har i utgangspunktet tarifflønn, noen litt mer, sier Nyhagen. 

– Helsepersonellkommisjon sier at Norge ikke kan regne med å hente helsepersonell i utlandet i framtiden fordi alle land vil få mangel på slikt personell. Hvordan ser du på det?

– Det vil være attraktivt i mange år å komme til Norge. I Spania er det for eksempel vanskelig for sykepleiere å få den første jobben i offentlig sektor, der de fleste vil jobbe. Det krever erfaringspoeng, som de kan de få ved å jobbe i Norge i to-tre år. Men vi må erkjenne at de fleste ikke kommer hit for godt. De jobber her i to-tre år. 

Avtaler med 150 kommuner

Ecura Care har rammeavtaler med omtrent 150 kommuner. Nyhagen har sett at kommuner bestiller vikarer senere enn vanlig det siste året.

– Kommuner er blitt mer bevisste. Det virker som om de har fått dårligere råd, sier Nyhagen, som likevel ser en framtid for vikarbyråer innen pleie og omsorg.

 Sektoren er svært kompleks. Dagens turnus og arbeidsmiljølov gir begrensninger når det gjelder organisering. Ecura Care skal ikke løse et behov for fast arbeidskraft. Det er aller best at institusjoner har fast ansatte som er tilknyttet sitt bosted. Vi konkurrerer ikke.

*Saken er oppdatert torsdag 23. mai 1245 etter at Kommunal Rapport har fått flere tall, som gjorde summen av vikarbruk høyere enn 1,7 milliarder kroner, slik vi opprinnelig meldte. 

Powered by Labrador CMS