Nyheter

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og regjeringen har i statsbudsjettet foreslått en ny tilskuddsordning.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og regjeringen har i statsbudsjettet foreslått en ny tilskuddsordning.

Nå kan kommuner søke på tilskudd til nye pasientjournaler

Etter en iskald skulder fra regjeringen i fjor, går KS og staten nå sammen om arbeidet med nye pasientjournaler.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er jo selvsagt glade både for at forslaget til Helseteknologiordning og at rammene for kommunene alt nå er kommunisert, sier Kristin Weidemann Wieland, områdedirektør for forskning innovasjon og digitalisering i KS.

Stemningen i KS var dyster da regjeringen i statsbudsjettet fjor ville sette en stopper for arbeidet med å lage et styringsdokument for felles kommunal journalløft. Selskapet Felles kommunal journal interim A/S fikk til slutt penger til å fullføre dokumentet, men varslet i sommer at verken finansiering eller organisering var på plass for utprøvinger.

Nå har regjeringen iverksatt to sentrale tiltak som kan bringe arbeidet med pasientjournaler videre:

  • Regjeringen har foreslått en tilskuddsordning der kommuner kan søke om penger for å investere i og ta i bruk helseteknologi, i samarbeid med KS.
  • Norsk Helsenett har fått i oppdrag å bidra i utprøvingene av tjenester for deling av informasjon i kommunene, slik KS har ønsket. 

Åpner opp for søknader

Regjeringen har foreslått i årets statsbudsjett at 56,7 millioner kroner skal ligge i potten i tilskuddsordningen, som en del av helseteknologiordningen.

 Tilskuddsordningen skal forvaltes av Helsedirektoratet, og direktoratet vil samarbeide med KS om den.

I 2024 skal tilskuddsordningen gi støtte til anskaffelse, utprøving og innføring av:

  • Velferdsteknologi
  • Digital hjemmeoppfølging
  • Journalløsninger

Alle kommuner kan søke om støtte. Kommuner kan søke alene eller sammen med andre kommuner og helseforetak.

KS: – Må løfte alle

Weidemann Wieland mener at ordningen er et viktig steg i retning av å støtte kommunene i å anskaffe og innføre av ny helseteknologi. 

– Kommunene har gitt tydelige tilbakemeldinger på at de er opptatt av at dette må bli en ordning som bidrar til å løfte hele laget, ikke bare de beste. Derfor er vi selvsagt ekstra glade for at ordningen også skal understøtte arbeidet med samordning, felles prioritering og utbredelse og sees inn mot digitaliseringsarbeidet i kommunal sektor og samarbeidet med KS, sier hun.

Kristin Weidemann Wieland er områdedirektør for forskning innovasjon og digitalisering i KS.

KS fikk gjennomslag 

Nå er det dessuten klart at regjeringen har lyttet til anbefalingene i styringsdokumentet fra KS, blant annet at staten, i form av Norsk helsenett (NHN), skal jobbe sammen med KS for å bedre kommunenes journaler.

Konkret innebærer det samarbeid om utprøving og utvikling av tjenester for informasjonsdeling, og regjeringen har åpnet opp for at utvalgte kommuner kan dele informasjon fra journaler innad i kommunen ved hjelp av NHN. 

Det gjør at pasientene slipper å oppgi den samme informasjonen til flere behandlere og reduserer risiko som feilbehandling.

– Vi vil finne fram til aktuelle utprøvingskommuner i dialog med samstyringsstrukturen for digitalisering og Norsk Helsenett, sier Weidemann Wieland.

Her kan du lese hva Direktoratet for e-helse i januar anbefalte regjeringen å gjøre med Helseteknologiordningen.

Powered by Labrador CMS