Nyheter

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund

Reagerer sterkt på tall om sykepleiere i kommunene

Ifølge tall fra Norsk Sykepleierforbund bemannes én av fem av sykepleiervaktene i kommunenes helse- og omsorgstjeneste ikke av sykepleiere.

Publisert Sist oppdatert

– Det er alvorlig og går ut over pasientsikkerheten. Pasienter på sykehjem har ofte sammensatte og komplekse lidelser. De trenger derfor helsepersonell med kompetanse, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

Forbundet la mandag fram en rapport hvor de har kartlagt avviket mellom planlagt turnus og faktisk bemanning i kommunenes helse- og omsorgstjeneste.

Ifølge rapporten er det gjennomsnittlig 19, 1 prosent av de planlagte sykepleiervaktene som enten forble ubemannet eller bemannet av personell med lavere kompetanse. Dette er en økning fra 2023 da det samme tallet lå på 17, 9 prosent.

Det er også et stort avvik blant helsefagarbeiderne, der 10,7 prosent av vaktene enten sto udekket eller erstattet, en økning fra fjorårets 9,7 prosent.

– Dette er det politikere og arbeidsgivers ansvar å gjøre noe med. Kommunene må sikres økonomiske muskler til å sikre bemanning på et forsvarlig nivå, og det må tas høyde for fravær. Å beholde og rekruttere sykepleiere til kommunal helse- og omsorgstjeneste bør stå øverst på blokka til både nasjonale og lokale politikere, sier Sverresdatter Larsen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS