Nyheter

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch vil styrke legedekningen i Norge med å opprette flere studieplasser desentralisert fra de fire lærestedene som underviser i medisin i dag.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch vil styrke legedekningen i Norge med å opprette flere studieplasser desentralisert fra de fire lærestedene som underviser i medisin i dag.

Regjeringen vil bedre helsetilbudet i distriktene med desentraliserte legeutdanninger

Med 20 nye studieplasser for medisin lokalisert i Stavanger håper regjeringen at legedekningen i framtiden skal bli bedre i distriktene.

Publisert Sist oppdatert

Nyheten om 20 flere studieplasser innen medisin i Stavanger kommer etter at regjeringen mandag kunngjorde 20 tilsvarende plasser på Sørlandet og 20 lagt til Gjøvik.

– Vi har behov for flere leger som er utdannet i Norge. Jeg mener denne desentraliserte modellen med å få medisinstudenter til helseforetakene som kan tilby praksisplasser, er rett vei å gå, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) til NTB.

Allerede i august startet de første studentene fra Universitetet i Bergen med å ta de tre siste årene av legestudiene i Stavanger. Prosjektet er døpt Vestlandslegen og har vært på planleggingsstadiet i flere år. Planen er at tilsvarende tilbud skal bli etablert i Førde og Haugesund etter hvert som flere studieplasser etableres.

Bedre legedekning

Borch har tro på at det å flytte flere av legestudentene til distriktene også vil spille over på legedekningen, og at fastlegedekningen kan bli styrket. I fjor økte regjeringen antall studieplasser på medisin ved Universitetet i Tromsø med 30. Fra neste år vil dermed den rødgrønne regjeringen ha opprettet totalt 90 nye studieplasser i medisin.

Siden 2019 vil da antallet ha økt med 185 studieplasser. Grimstadutvalget, som la fram sin rapport i september 2019, anbefalte at kapasiteten for medisinstudier i Norge ble styrket med 440 flere plasser.

Borch viser til at fremdeles tar 44 prosent legestudiene sine i utlandet, noe som er blitt gjenstand for kritikk og problemer med tilpasninger når de kommer tilbake til Norge.

Må bli selvforsynt

– Vi må bli mer selvforsynte med leger. Vi er i dag for avhengig av at norske studenter tar medisinutdanning i utlandet, noe som også Grimstad-utvalget pekte på. Nå trapper vi opp studieplassene i tråd med utvalgets anbefalinger, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) om økningen i antall studieplasser.

– Ved å utdanne leger hjemme sikrer vi at de også får en skikkelig utdanning i allmennmedisin og den norske primærhelsetjenesten. Dette er helt avgjørende for å kunne tilby gode helsetjenester fremover, sier Kjerkol videre.

Ikke flere universiteter

Til tross for beslutningen om å spre legestudentene vekk fra de største byene utvides likevel ikke antallet institusjoner som får utdanne leger i Norge.

De 20 nye studieplassene på Sørlandet vil ligge under Universitetet i Oslo, mens studentene på Gjøvik vil tilhøre NTNU i Trondheim. For de 20 siste i Stavanger vil det være Det medisinske fakultetet i Bergen som er ansvarlig.

– Vi gjør ikke noe med gradsforskriften i denne omgang, sier Borch og viser med det til hvilke institusjoner som har rettigheter til å dele ut beskyttede titler og grader i Norge.

Denne forskriften har vært kritisert fra flere hold de siste årene etter at flere av landets høyskoler er gitt universitetsstatus. I 2021 skrev rektorene ved de fem nye universitetene et felles debattinnlegg der de angrep gradsforskriften for å monopolisere flere typer studier.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS