Rådmann Tom-Arne Tørfoss (t.v.) og kontrollutvalgsleder Knut J. Herland (Sp) i Eidsberg kommune i Østfold legger saken om Vitalegruppen død. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
Rådmann Tom-Arne Tørfoss (t.v.) og kontrollutvalgsleder Knut J. Herland (Sp) i Eidsberg kommune i Østfold legger saken om Vitalegruppen død. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mener millionoppdrag uten anbud er innenfor lovverket

Kontrollutvalget i Eidsberg går ikke videre med kritikk av omsorgsfirmaet Vitalegruppen.

Kjøp av tjenester til hjemmeboende

2015 brukte Kommune-Norge nær 4 milliarder kroner på å kjøpe inn «helse- og omsorgstjenester til hjemmeboende». I dette ligger blant annet tjenester for ressurskrevende brukere med psykiske lidelser eller rusproblemer.

Én av de største leverandørene av tjenester på området, Vitalegruppen, har i perioden 2012 til 2015 hatt om lag 125 millioner kroner i inntekt fra Asker, Spydeberg, Tjøme og Eidsberg, uten at avtalene har vært ute på anbud slik hovedregelen er for offentlige innkjøp. Det har Kommunal Rapport dokumentert.

Samtidig pågår det gransking i Bærum kommune knyttet til hva som er levert av denne type tjenester, og hva det samme selskapet har fakturert kommunen for.

Det finnes unntakshjemler i regelverket som gir anledning til å kjøpe tjenester direkte i noen få tilfeller. Fra nyttår er regelen slik at ulovlige direkteanskaffelser derimot kan gi bøter for kommunen med inntil 15 prosent av avtalens verdi.

Om en kommune gjør et ulovlig direkte innkjøp, betyr ikke det at firmaet som leverer varen eller tjenesten, gjør noe ulovlig.

Har du tips om denne eller liknende saker? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no. Alle tips blir behandlet konfidensielt.

Eidsberg kommune i Østfold kjøpte helsetjenester til én bruker utenfor rammeavtale for til sammen 14 millioner i 2014, 2015 og 2016. Oppdraget gikk til Vitalegruppen, som Kommunal Rapport i vår avslørte at fikk oppdrag for minst 125 millioner kroner i ulike kommuner uten anbudskonkurranse i perioden 2012-2015.