Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Pengene er ikke det viktigste

Ordføreren i Lillesand leier ut bygget som byens bibliotek ligger i, til kommunen. Om han hadde leid det ut til private, kunne han fått langt større leieinntekter.

Å eie bibliotek er tydeligvis en populær ting blant ordførere. For to uker siden fortalte Kommunal Rapport historien om ordføreren som ikke hadde samvittighet til å indeksregulere leieavtalen med kommunens bibliotek som han selv eier. I dag forteller vi historien om Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand kommune som trolig kunne tjent det dobbelt om han hadde leid ut bibliotekbygget til private.

– Kommunen hadde ventet på et bibliotek i 30 år. Jeg satt med tomta og de med et ønske om å leie. Jeg satt i bystyret den gangen og var naturligvis inhabil da saken ble behandlet, sier ordfører Thomassen (H) og viser til at det var daværende varaordfører Anders Buestad (V) som kjørte saken.

Les også:86 ordførere eier aksjer – sjekk din kommune her

– Jeg kunne nok tjent langt mer om jeg hadde leid ut til private. Faktisk har jeg fått tilbud om det dobbelte, men jeg er mer opptatt av at byen skal ha et bibliotek. Pengene er ikke det viktigste, sier ordføreren som innrømmer at han fortsatt tjener på utleie, men at det er langt fra hva han kunne tjent.

Kunne fått million-leie

Ifølge leiekontrakten mellom Lillesand kommune og Rørhuus Eiendom fra 14. desember 2001 skal bygget leies ut for 541.155 kroner i året pluss indeksregulering. Ifølge Leverandørdatabasen er summen i dag oppregulert til 889.926 for regnskapsåret 2013. Trolig er markedsverdien langt større.

Kommunal Rapport har vært i kontakt med et par lokale eiendomsmeklere som har gjort en vurdering av kvadratmeterprisen for bygget. Begge anslår i størrelsesorden 1100 til 1200 kroner per kvadratmeter eksklusiv mva. per år om det skulle blitt leid ut på det åpne markedet. Biblioteket er på litt over 1000 kvadratmeter. Det betyr i så fall at ordføreren kunne ha fått en årlig leie på anslagsvis 1,1 til 1,2 millioner kroner. Kommunen får dermed en rabatt på 200.000-300.000 kroner i året.

– Det var hyggelig å høre. Jeg er veldig trygg på at avtalen kommuner sitter på er veldig fordelaktig for kommunen, sier Thomassen når han får høre hva markedet trolig er villig til å betale på det åpne markedet.

– Det var flere som sa at jeg kom til å sette opp prisen etter de fem første årene. Det gjorde jeg ikke. Noen sa at jeg i alle fall kom til å sette opp prisen etter de første ti årene. Det gjorde jeg heller ikke. Det skjer ikke nå heller, sier ordføreren.

Inhabil i sentrumsplan

Thomassen og familien er en relativt stor eiendomsbesitter i Lillesand. I tillegg til bygget han og familien leier ut til kommunen, sitter de på seks eiendommer i sentrum. Det har ikke alltid vært like lett.

– Det har faktisk vært flere tilfeller der jeg har hatt muligheten til å tilby eiendom, blant annet det nye NAV-bygget, men jeg lot det være. Det ble for komplisert med tanke på rollen som ordfører. Jeg er veldig opptatt av å ha et ryddig forhold til næringsvirksomhet, sier Thomassen.

Til sommeren skal den nye sentrumsplanen i Lillesand behandles. Nok en gang må ordføreren holde seg unna på grunn av inhabilitet.

– På grunn av eiendommene familien eier i sentrum er jeg fullt og helt inhabil i behandlingen av den saken.

Her er leiekontrakt

(Artikkelen fortsetter under dokumentet. Klikk på utdraget for å se hele dokumentet).

Ønsker debatt

Gruppeleder Leif Vagle i Lillesand Ap har lenge hatt en kritisk røst angående ordførerens mange roller.

– Det er ikke forbudt å være en omfattende eiendomsbesitter og sentral politiker på samme tid, men det stiller ganske store krav til bevissthet, sier Vagle.

At ordføreren eier biblioteket og en rekke andre eiendommer i Lillesand sentrum har lenge vært kjent, men Vagle mener det er for lite fokus på det.

– Nå skal vi for eksempel i gang med en omfattende sentrumsplan. Man skal være ganske stø på hånden for å unngå å påvirke prosesser når det til de grader er så tette bånd mellom politikere og næringslivet, sier Ap-politikeren og legger til.

– Jeg skulle ønske vi kunne ta en debatt om dette, få det litt mer fram i lyset, sier Vagle.

  • Kommunal-Rapport.no har i denne artikkelserien rette søkelyset på politikere som driver næringsvirksomhet i egen kommune
  • Vi ønsker å belyse om habilitetsreglene blir fulgt, og om hvordan politikerne selv opplever det å ha flere hatter på en gang.
  • I denne artikkelen ser vi nærmere på Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand.
  • Lillesand kommune har leid lokaler til bibliotek av ordførerens selskap siden 2001.
  • Rørhuus Eiendom AS er i dag avviklet og biblioteket eies av Strandgata 6 AS som igjen eies av Rørhus AS og som igjen eies av Saac Holding AS. Holdingselskapet eies av ordføreren og hans to barn.