Nyheter

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) la fram den nye stortingsmeldingen i lokalene til Startuplab i Forskningsparken i Oslo. Tettere samarbeid mellom private leverandører og det offentlige er et av hovedforslagene i meldingen.
Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) la fram den nye stortingsmeldingen i lokalene til Startuplab i Forskningsparken i Oslo. Tettere samarbeid mellom private leverandører og det offentlige er et av hovedforslagene i meldingen.

Astrup: – Offentlige ledere må tørre å feile

Det handler ikke om penger, men å våge å feile, var budskapet fra kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) da han la fram landets første stortingsmelding for innovasjon i offentlig sektor. Regjeringen definerer innovasjon slik:Stortingsmeldingen inneholder ti hovedgrep for innovasjon

Publisert Sist oppdatert

– Vi må ha en kultur der man tør å feile, der det er normalt å tenke nye tanker. Det er helt åpenbart et ledelsesansvar i offentlige virksomheter. Lederne må tillate de ansatte å gjøre feil, å tenke nye tanker, sa Astrup da han la fram den nye stortingsmeldingen «En innovativ offentlig sektor – Kultur, ledelse og kompetanse

KS savner på sin side mer frihet i innovasjonspolitikken. 

Da Astrup presenterte meldingen, der blant andre styreleder Bjørn Arild Gram i KS og ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) i Bærum holdt innledning, la han vekt på at regjeringen vil ta utgangspunkt i mennesker når de nå skal lage innovasjonspolitikk.

– Vi må spørre hvordan vi skal sørge for å få bedre tjenester for folk, sa han, og viste til at både kommuner og private selskaper har vist stor oppfinnsomhet under koronaepidemien.

– Da tenker jeg, hvorfor har vi ikke tenkt på dette før? Hva skal til for at vi tenker innovativt og kommer på bedre ideer? Vi trenger nye ideer, for vi vil få trange budsjetter framover. Det er veldig få som er motstandere mot innovasjon, selv om noen er kritiske til enkelte innoveringer når vi ser nye ting dukke opp, sa ministeren.

Regjeringen definerer innovasjon slik:

Innovasjon i offentlig sektor kan være en ny eller vesentlig endret tjeneste, produkt, prosess, organisering eller kommunikasjonsmåte. At innovasjonen er ny, betyr at den er ny for den aktuelle virksomheten, den kan likevel være kjent for og iverksatt i andre virksomheter.

– Motstand mot post i butikk

Astrup trakk fram nedleggelsen av postkontorer som eksempel på endringer som folk først er skeptiske til.

– Selv post i butikk var det motstand mot, selv om alle nå erkjenner at det er bedre å gå på postbutikken om kvelden når vi handler, enn på posten i arbeidstiden, som vi måtte gjøre da posten stengte klokken 16.00. 

Astrup mener at tre hovedprinsipper for innovasjon i offentlig sektor skal få fart på gode ideer og deling av dem: 

  • Politikere og offentlige myndigheter må gi handlingsrom og insentiver til å innovere.
  • Ledere må utvikle kultur og kompetanse for innovasjon, der man har mot til å tenke nytt og lærer av feil og suksesser.
  • Offentlige virksomheter må søke nye former for samarbeid.

– Kommuner føler seg unike

Astrup mener det offentlige og private må samarbeide bedre om å finne nye løsninger og utvikle en bedre delingskultur. 

– Når man reiser rundt i kommunene, får man forståelse av at de har funnet den samme løsningen, og de føler seg unike. Jeg besøkte 47 kommuner på fem uker i forrige valgkamp. Mange hadde reelt sett funnet opp noe nytt. Det samme hadde naboen, men man var ikke klar over det, sa Astrup, og la til at konsulentfirmaet selvfølgelig hadde oversikt. 

Statsråden slo fast at det er på tide å bygge ned siloer.

– Vi må finne den beste praksisen. Vi må kunne levere videre på andres gode løsninger, sa Astrup, før han stilte seg selv spørsmålet:

– Hvor mye penger følger det med meldingen? Men hele poenget med meldingen er å si at mer penger ikke er svaret på alt. Det handler om å løse oppgaver på nye måter. Jeg har tro på at det kommer til å skje viktige endringer. Kultur, ledelse og kompetanse er mye av kjernen. Det er det vi må vektlegge. Framtiden tilhører dem som vil ligge foran.

Vil hjelpe oppstartsselskaper

Astrup mener at det offentlige i større grad bør slippe inn oppstartsselskaper. Han påpekte at det offentlige hvert år handler varer og tjenester for 560 milliarder kroner.

– Hvordan vi bruker pengene, er viktig. Hvis vi bare kjøper fra de store og etablerte selskapene, blir innovasjonsgraden lavere enn hvis vi også slipper til gründere. Vi må utnytte både kompetanse, kapital og innovasjonsevne som finnes i privat sektor er viktig generelt, men i oppstartsselskaper spesielt viktig. Dette bør ikke være så veldig kontroversielt, men jeg merker meg at noen har en annen tilnærming til akkurat det.

Stortingsmeldingen inneholder ti hovedgrep for innovasjon

I stortingsmeldingen lanserer regjeringen ti politiske hovedgrep for økt innovasjonsgrad i offentlig sektor:

1) jobbe for at rammebetingelsene for offentlig sektor gir handlingsrom og insentiver for innovasjon

2) utvikle et mer helhetlig og brukerrettet virkemiddelapparat for innovasjon i offentlig sektor

3) legge til rette for at offentlig sektor utnytter mulighetene digitalisering og ny teknologi gir for innovasjon.

4) støtte ledere i å bygge kultur for innovasjon som er preget av nysgjerrighet, åpenhet og mot

5) styrke samspillet mellom universitets- og høgskolesektoren, næringslivet og arbeidslivet, og legge til rette for at strategisk kompetanseutvikling i virksomhetene bidrar til innovasjonskompetanse i offentlig sektor

6) at offentlig sektor skal bruke forsøk og utprøving mer systematisk for å utvikle og ta i bruk innovative løsninger, og legge til rette for å omsette flere av de vellykkede forsøkene til varige løsninger

7) systematisere og spre erfaringer fra ulike former for samarbeid om innovasjon på tvers av forvaltningsnivåer, sektorer, næringsliv, forskningsmiljøer og sivilsamfunn

8) etablere et program for samarbeid mellom offentlig sektor og oppstartsselskaper og styrke virkemidlene for innovative anskaffelser

9) gjøre data og forskning mer tilgjengelig, og oppfordre til økt samarbeid mellom offentlig sektor og forskningsmiljøer om utvikling og spredning av innovasjon

10) videreutvikle metodikk, kompetanse og veiledning om gevinstrealisering av innovasjon, legge til rette for at gevinster av innovasjon synliggjøres og realiseres i form av bedre tjenester og budsjettbesparelser, og jobbe mer systematisk med spredning av løsninger og erfaringer

Powered by Labrador CMS