Nyheter

Leder Per Harbø i Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) registrerer at flere kommuner og fylker bruker innovasjon når de kjøper varer og tjenester, men han mener det ennå er et langt stykke igjen å gå.
Leder Per Harbø i Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) registrerer at flere kommuner og fylker bruker innovasjon når de kjøper varer og tjenester, men han mener det ennå er et langt stykke igjen å gå.

Etterlyser kommunale ledere med innovasjonskraft

– Flere kommunale ledere må ta i bruk innovasjon når de kjøper inn varer og tjenester, sier lederen i Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP).350 NYE ARBEIDSPLASSERNOEN INNOVATIVE ANSKAFFELSER I KOMMUNER OG FYLKER

Publisert Sist oppdatert

– Vi har ikke tid til å vente på neste generasjon innovasjonsledere. Dagens ledere må ta i bruk innovasjon i offentlige anskaffelser. 

Slik oppsummerer Per Harbø sitt budskap til kommunene når han nå går av etter 12 år i lederstolen i LUP. 

LUP ble etablert i 2010 for å bidra til mer innovasjon i offentlige anskaffelser. Med i programmet er NHO, KS, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), Innovasjon Norge og Forskningsrådet. 

En innovativ anskaffelse innebærer at en offentlig virksomhet går i dialog med markedet før anskaffelsen, formidler behovet og overlater løsningen til leverandørene.

– Lite omfang

Det offentlige kjøper og investerer i varer og tjenester for 600 milliarder kroner hvert år, men kun omtrent 2,7 prosent av anskaffelsene gjennomføres markedsdialog i innovasjonssammenheng, ifølge LUP. Det er for lite, mener Harbø.

– Vi er kommet et godt stykke på vei. LUP har nå 30 partnere som går foran, blant annet flere kommuner og fylkeskommuner, men bistår alle. Center for Offentlig Innovasjon i Danmark er så imponert at de vil bruke programmet som modell. Men flere offentlige aktører i Norge bør bruke metoden. Vi trenger nye løsninger, spesielt innenfor klima og helse og velferd.

350 NYE ARBEIDSPLASSER

  • KS definerer innovasjon som å «å innføre noe nytt eller vesentlig bedre enn det som var før. Det nye kan være nye tjenester og produkter, nye prosesser, ny organisering eller kommunikasjons- og informasjonsinnovasjon.»
  • LUP har bistått nær 200 innovative anskaffelser i løpet av 12 år.
  • 234 offentlige virksomheter har tatt metoden i bruk.
  • 350 nye arbeidsplasser er opprettet via anskaffelsene.

– Markedsdialog er helt legitimt

– Mange kommuner er redde for å gjøre feil ved anskaffelser fordi det kan føre til bøter. Er det ikke forståelig at kommuner og fylker er tilbakeholdne?

– Nei, regelverket for offentlige anskaffelser er ikke til hinder for innovasjon. Det er helt i orden å ha dialog med leverandører. Vi har laget metode som blant annet tar innkjøperen gjennom oppstart, behovskartlegging og markedsdialog.

Larvik og Oslo i front

Harbø trekker fram Larvik og Oslo som eksempler på kommuner som er flinke på innovative anskaffelser. 

– Oslo har utfordret markedet til å tenke nytt, blant annet når det gjelder avfallsfrie byggeplasser. Larvik ledet an da 29 kommuner utfordret næringslivet til å utvikle en ny type medisindispenser. Dispenseren er blitt en eksportartikkel.

Ingebjørg Harto, som nå er næringslivsdirektør for NHO i Brussel, tar over som leder for LUP 1. mai.

NOEN INNOVATIVE ANSKAFFELSER I KOMMUNER OG FYLKER

  • Fosnes kommune (nå en del av Namsos kommune) anskaffet et nytt flerbrukshus som består av basseng, kunstisbane, treningsrom, bibliotek, skytebane og kafé. Innovasjonen består av et integrert teknisk anlegg med fornybar energi fra geovarme, solvarme og CO₂-varmepumpe som gir effektiv og energiøkonomisk drift. 
  • Elverum kommune anskaffet en skole i massivt tre. Innovasjonen består av en ny, bærekraftig byggemetode. 
  • Asker kommune anskaffet en svømmehall. Svømmehallen oppnår miljøgevinster fordi det er tatt i bruk energiløsninger med solceller, geobrønner, LED-lys, sparedusjer og behovsstyrt ventilasjonsanlegg. Asker brukte kun lokale leverandører.
  • Trøndelag fylkeskommune har fått med seg andre fylkeskommuner i etterspørselen etter utslippsfrie hurtigbåter.
Powered by Labrador CMS